Програмна дейност
Нов доклад сравнява гражданското участие и НПО в България и Норвегия
11/06/2024
Институт „Отворено Общество – София“ в сътрудничество с Frivillighet Norge публикува обширен сравнителен доклад за гражданската активност в България и Норвегия. Докладът, озаглавен "Компас на гражданската активност", предоставя подтикващи към размисъл наблюдения за текущото състояние на неправителствените организации (НПО) в двете страни, като изследва съществуващите тенденции, предизвикателства и нужди.


Ролята на гражданското общество за противодействие на дезинформацията
08/06/2023
Как гражданските организации могат да противодействат на дезинформацията, която - на фона на руската агресия в Украйна - активно се използва като оръжие за подкопаване на доверието в демократичните общества. Това беше една централните теми на конференция в София, организирана съвместно от операторите на Active Citizens Fund в България, Чехия, Естония, Литва, Полша и Словакия. Конференцията "Ролята на гражданското общество за противодействие на дезинформацията и насърчаване на медийната грамотност“ събра в българската столица представители на граждански организации, активисти, експерти и журналисти, за да разгледат неотложните предизвикателства, свързани с дезинформацията и необходимостта от насърчаване на медийната грамотност в Европа. В събитието, което се проведе в периода 6-8 юни 2023 година се включиха над 60 участници от осем държави - България, Чехия, Естония, Гърция, Литва, Норвегия, Полша и Словакия.


Какво и как влияе на дезинформацията и фалшивите новини?
09/01/2023
Преобладаващата част от активните граждански организации в България са скептично настроени към ефективността на регулациите и институциите в България при противодействието на фалшивите новини и дезинформацията. Това показват данните от анкета, проведена сред близо сто представители на граждански организации, регистрирали се за участие в годишната среща на фонд Активни граждани – България през ноември 2022 година.


Четвърта годишна среща на Фонд Активни граждани България
29/12/2022
Ролята на гражданските организации за борба с дезинформацията и за подобряване на медийната грамотност беше темата на четвъртата годишна среща на организациите, изпълняващи проекти по програма Фонд Активни граждани България.


Трета годишна среща на Фонд Активни граждани България
25/11/2021
Над 100 представители на граждански организации се събраха на третата годишна среща на Фонд Активни граждани България. Поради ограниченията, наложени от пандемичната обстановка, срещата „Капацитетът на гражданските организации – възможен фактор за тяхната устойчивост?“ се проведе онлайн.

|<<  | Стр 1 от 3 |  >  >>|

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: