Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 3, 4 и 6)
Четвърта (извънредна) сесия на Схемата за малки инициативи (март 2022 - април 2022)
Тематичен приоритет № 3: Овластяване на уязвими групи

Вх. №: ACF/1001

Oрганизация: Алианс за регионални и граждански инициативи(АРГИ) Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1505
ул. Иван Миланов 5

Партньори:
сдружение "Граждани +", България

Име на проект: Новите граждани на България
Продължителност в месеци: 12
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 22281.00 (EUR)

Описание:

Проект “Новите граждани на България“ цели постигане на реално въвличане на украинските бежанци в обществения живот на общините от областите Силистра и Добрич, като се създадат конкретни механизми за повишаване на осведомеността им и застъпничество за техни права и интереси. Поставени в условията на непознато място и нови за тях общности, бежанците не са в състояние да се ориентират в структурата и начините на функциониране на гражданското общество в България и инструментите за въздействие, което то дава. Проектът ще ги насърчи и овласти да се чувстват равностойни и полезни участници в социалния и културен живот на населените места, където пребивават.
Проектът предвижда организиране на срещи и дискусии с цел изследване на нагласите на украинските бежанци и подпомогането им в навлизането в гражданския контекст на общностите. Ще бъдат организирани семинари за украински и български граждани и местни НПО, които да подготвят включването на бежанците в обществения живот на местните общности и за застъпничество. Създаването на гражданските застъпнически съвети ще подпомогне представителството пред местната общност; осъществяване на
застъпнически дейности въз основа на заявени проблеми и предложения
от страна на украинските бежанци, както и координация на съвместни
инициативи на местни НПО с участието на украински бежанци.
Бежанците ще бъдат достигнати също и чрез комуникационните дейности на проекта. Местните граждански организации ще бъдат мост и среда за комуникация между украинските бежанци и широката общественост, както и органите на местно самоуправление и други институции, към които са насочени застъпническите кампании на проекта.

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: