Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 3, 4 и 6)
Четвърта (извънредна) сесия на Схемата за малки инициативи (март 2022 - април 2022)
Тематичен приоритет № 3: Овластяване на уязвими групи

Вх. №: ACF/939

Oрганизация: Фондация "Дигнита"

Име на проект: Украинските жени в България – живот без риск от трафик
Продължителност в месеци: 6
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 13970.50 (EUR)

Описание:

В следствие на руско-украинската война в България до момента са влезли над 500 000 украинци, предимно жени и деца, като повече от 85 000 от тях са останали в страната.
Освен хуманитарната и административната помощ, която бежанците получават, те трябва да бъдат подготвени и за всички дебнещи опасности, една от които е рискът от трафик на хора. Международните организации (ОССЕ, МОМ, Съветът на Европа) алармират, че украинските жени са изключително уязвими по отношение на въвличане в трафик на хора. Уплашени и отчаяни, те лесно могат да станат жертви на трудова, сексуална експлоатация или злоупотреба.
За да ги предпази от попадане в капана на трафик или експлоатация, проектът ще работи с украинските жени бежанки, като им помогне да се запознаят с правата си в новата страна и ги насочи към намиране на законна работа.
Проектът включва организирането на два информационни кръга за жени с участието на експерти и работодатели с цел интеграция на украинските бежанки на българския пазар на труда и разпознаване на сигнали за трафик и експлоатация. Експерти ще разработят методология за типологизиране на обяви за работа, касаещи украинските бежанци, с помощта на която доброволци ще преглеждат обявите, отсявайки нелегитимните такива и идентифицирайки основните клопки и рискови индикатори.
Проектът ще овласти 50 украински бежанки в София и Варна с цел превенция на трафик на хора. Въз основа на резултатите от женските кръгове и анализа на обявите за работа ще разработим два доклада, които да подпомогнат работата на професионалистите и доброволците, ангажирани с бежанците. Кръглата маса, обобщаваща резултатите, която ще организираме в края на проекта, ще допринесе за повишаване на капацитета на институциите и неправителствените организации в борбата с трафика на хора сред украинските бежанци.


Резултати:

Основна цел на проекта бе да адресира рисковете от въвличане в трафик на хора, пред които са изправени украинските жени в България, както и предизвикателствата във връзка с тяхната интеграция на пазара на труда и пълноценно социално-икономическо включване в обществения живот на новата за тях страна. За постигане на основната цел в рамките на проекта са разработени пилотни, иновативни методи за оценка на рискови обяви и овластяване на украинските жени, които да им помогнат да опознаят правата си в новата държава и да се интегрират на пазара на труда, разпознавайки и избягвайки потенциалните опасности по пътя.

В изпълнение на проекта са реализирани следните основни дейности:
• Организирани са два женски кръга с участието на експерти и работодатели с цел интеграция на украинските бежанки на българския пазар на труда и разпознаване на сигнали за трафик и експлоатация. В резултат са овластени 55 украински бежанки в София и Варна;
• Разработена е методология за мониторинг и типологизиране на обяви за работа, касаещи украинските бежанци, с помощта на която са идентифицирани съмнителни обяви за работа и основните рискови индикатори;
• Въз основа на резултатите от анализа на обявите за работа са разработени два доклада, които да подпомогнат работата на професионалистите и доброволците, ангажирани с бежанците;
• Проведени са две кръгли маси, обобщаващи резултатите, насочена към повишаване на капацитета на институциите, неправителствените организации и международни хуманитарни организации да разпознават рисковете от трафик на хора в бежанския поток. В резултат от проведените кръгли маси е повишен капацитета на общо 80 представители на институции и организации;
• Проведена интерактивна онлайн информационно-образователна кампания по методиката "снежна топка" https://bgsurveys.eu/poll.

Благодарение на проекта, представителите на украинската общност в България получиха систематизирана информация относно правата им в новата държава, местните специфики в процеса на кандидатстване за работа, червените флагове, за които трябва да внимават по време на този процес. Основна добавена стойност за украинските бежанци бе именно достъпът до специализирана информация, поднесена по разбираем и систематизиран начин, отговаряща на множество въпроси и насочваща към конкретни решения. Възможността за индивидуални консултации, срещи с експерти и работодатели, контакти с нови хора от общността им, допринесе за развиване на чувство на сигурност, подкрепа, както и за практическа насоченост в бъдещето.
В проект не бяха предвидени официални партньори, но поради спецификата на проектната тематика, „Дигнита“ разчиташе на стратегическо партньорство с украински организации, работещи на първа линия в подкрепа на украинските бежанци: Сдружение „Украински дом“ гр. Варна и Ситуационен център „Отворени врати“ гр. София. Благодарение на съвместната работа бе подсигурена релевантността на планираните дейности, както и подпомогнато тяхното изпълнение. Украинските организации спомогнаха за установяване на връзката с украинската общност, както и за работата с доброволци.
Важно партньорство за работата на фондация „Дигнита“ по превенция на трафика на хора и застъпничество е и това с Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ). Комисията се включи официално в двете кръгли маси по проекта и заяви своята подкрепа за работата на „Дигнита“ с уязвимата украинска общност.

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: