Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Четвърта (извънредна) сесия на Схемата за малки инициативи (март 2022 - април 2022)
Тематичен приоритет № 1: Подобряване на демократичната култура и гражданска осведоменост

Вх. №: ACF/996

Oрганизация: Дружество за ООН в България Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Бул. "Княз Ал. Дондуков" 67

Партньори:
Фондация “За ново партньорство в журналистиката”, България

Име на проект: Млади репортери за мир
Продължителност в месеци: 10
Регион за планиране: Югозападен
Област: София- град
Община: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 19201.00 (EUR)

Описание:

Проектът има за цел да помогне на повече млади журналисти да се противопоставят на дезинформацията чрез добре проверени факти и позоваване на утвърдени източници. Войната в Украйна е освен всичко друго и информационна война. Тя постави проблема за дезинформацията и липсата на последователно присъствие на международните новини в медиитe. Чрез запознаване на младежите с механизмите на международната система за сигурност и спецификите при отразяването на конфликти проектът ще допринесе за утвърждаване на журналистиката за мир като инструмент за подобряване на демократичната култура и гражданската осведоменост.
Дейностите включват разработване на обучителна програма по журналистика за мир с акценти върху правата на човека и борбата с дезинформацията. В 3 последователни семинара ще обучим 30 младежи с интерес в сферата на международната журналистика. Ще проведем конкурс „Журналистика за мир“, в който ще бъдат наградени 15-те най-добри материала в 5 категории. Ще създадем Съвет за подкрепа на млади журналисти, в който утвърдени експерти в сферата на международните отношения, журналисти и университетски преподаватели ще предоставят менторска подкрепа на наградените младежи. Ще публикуваме наръчник „Млади репортери за мир“ като краен продукт от проекта, който ще представи концепцията за „журналистика за мир“, ще съдържа използваните в проекта обучителни материали и други инструменти за работа по темата.
Наш партньор по проекта е Фондация “За ново партньорство в журналистиката“, чиито членове са водещи преподаватели по журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“, журналисти и представители на националните комисии по журналистическа етика. Те ще участват в подготовката на програмата и семинарите за обучение на млади журналисти и ще съдействат за привличане на експерти от практиката.
Основна целева група на проекта са медиите като UNA News Bulgaria и други партниращи такива, а крайни ползватели са младежи между 18-29 г. – млади журналисти и студенти.


Резултати:

 

Проектът имаше за цел да адресира информационния аспект на война в Украйна и способността на младите хора да анализират критично информацията и новините в медиите. Целта на проекта беше младите журналисти да помагат на гражданите да развиват критично отношение към информациите относно войната в Украйна като представят коректно международните събития.

Беше разработена обучителна програма за млади професионалисти с помощта на международни журналисти и представители на академията. Бяха развити знанията на 45 младежи за международната система за сигурност, контекста на войната в Украйна, ролята на международния журналист, начините за проверка на информация и борба с дезинформацията.

Проведе се конкурс "Журналистика за мир", който постави позитивен акцент върху ключовата роля на качественото отразяване на международни новини. Създаденият Съвета за подкрепа на млади журналисти  подпомогна младежите, обучени по проекта, чрез менторство и общи срещи. Крайните ползватели в лицето на младите хора (18-29) бяха пряко въвлечени в дейностите и се възползваха от развитието на умения, придобиване на нови знания, контакти и развитие на професионална мрежа, подкрепа и менторство.

Повишена бе чувствителността към посланията и наративните, които се разпространяват в публичното пространство по отношение на войната в Украйна. Повишено бе разбирането за ролята на международните организации и функционирането на международната система за сигурност. Развити бяха уменията им за търсене на информация, разпознаване на качествени източници, проверка на факти, писане на журналистически материали, които са в синхрон с етични и професионални принципи на журналистиката чувствителна към конфликти.

 

Проектът обогати опита и експертизата на организацията за работа с млади журналисти в бъдеще, разшири контактите и мрежата от партньори и създаде предпоставки за продължаваща работа в тази тема.

Публикацията на края на проекта, която събира цялото знание и опит от него и може да се използва за по-нататъшна работа и развитие на темата.

Съветът за подкрепа на млади журналисти бе замислен като структура, която ще продължи да съществува и след проекта като инструмент за ангажиране и опитни практикуващи в обучението на бъдещите стажанти на младежката ни медия и поле за обмяна на опит в сферата на международната журналистика.

 

Публикуваният наръчник на края на проекта събра експертизата на екипа и ценни насоки за работа в сферата на международната журналистика и качествената журналистика като цяло.

 

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: