Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Четвърта (извънредна) сесия на Схемата за малки инициативи (март 2022 - април 2022)
Тематичен приоритет № 1: Подобряване на демократичната култура и гражданска осведоменост

Вх. №: ACF/1004

Oрганизация: Институт Демокрация Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1202
бул. Княгиня Мария Луиза 122а, вх. Б

Име на проект: "Демокрация! – журнал, подкаст и кръгли маси за политика и общество“
Продължителност в месеци: 12
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 23708.00 (EUR)

Описание:

„Демокрация!“ е журнал за политика, икономика и общество, който има за цел да бъде мост между политици, експерти и гражданското общество. Въвеждането в широката общественост на разговорите за мястото на България в Европа и НАТО, фалшивите новини, пропагандата, популизма, корупцията и демократичните процеси е изключително належащо. Чрез изданието се търси представянето на много по-достъпен език на дадените проблеми в контекста на България и ЕС, без да бъде компрометирана тяхната същественост и сериозност. От друга страна широкият обществен интерес към войната в Украйна и опитите за вътрешна дестибализация чрез "другата гледна точка", създават сериозен дефицит на демократичните ценности. Дезинформацията и пропагандата и съответно комуникирането с обществото са сериозен проблем. С това издание даваме поле за изява на изтъкнати специалисти, които да разкажат подробно проблемите на достъпен език, но и в същото време да предизвиква и сериозни дискусии и сред политическата класа. България е избрала своя евро-атлантически път и ролята на изданието е да го припомни и затвърди. Идеята на проекта е да създаде общност от млади експерти, които два пъти в годината да издават журнал за политика, в който да се засягат аспекти като икономика, дезинформация, хуманитарна криза, трафик на хора и социално-екологични проблеми. Крайната цел на проекта се постига чрез допълването на журнала с подкаст, който задълбочава всяка от основните теми. Кръглите отворени маси целят да затвърдят този проектът като солидна и стабилна платформа за демократизация. Целевата група са както широката общественост, така и тесни специалисти и политическата класа.


Резултати:
Проектът адресира проблемите с растящата дезинформация в България след началото на войната в Украйна като си поставя за цел да развие политически журнал и кръгли маси, които представят на много по-достъпен език проблемите в контекста на България и ЕС, без да компрометира тяхната същественост и сериозност.
Бяха подготвени и публикувани два броя на журнала Polis, които дадоха трибуна не само на утвърдени автори и политици, но и на такива, които са в началото на своя професионален път. Журналите бяха представени публично на кръгли маси с допълнителна дискусия, ангажиращи много граждани на живо. Журналът съществува и онлайн, като там има възможност да се качват материалите на много повече автори и да се засегне разнообразие от теми. Първият брой беше посветен най войната в Украйна, а вторият – на развитието на енергийните пазари и енергийната сигурност на България и Европа. В онлайн пространството над 20 подкаст епизода достигнаха до хиляди крайни ползватели и работиха за затвърждаването на демократичните ценности и критичното мислене. 
Проектът инициира безпристрастен и експертен диалог по теми като мястото на България в Европа и НАТО, фалшивите новини, пропагандата, популизма, корупцията и демократичните процеси. Ползвателите са граждани, политици и експерти. 
 
 
Project URL - https://polis.bg
 
https://polis.bg/magazines  https://polis.bg/videocasts

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: