Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Четвърта (извънредна) сесия на Схемата за малки инициативи (март 2022 - април 2022)
Тематичен приоритет № 1: Подобряване на демократичната култура и гражданска осведоменост

Вх. №: ACF/980

Oрганизация: МАЙ СЕНЧЪРИ

Име на проект: Срещу дезинформацията: електронни поуки от историята на България
Продължителност в месеци: 4
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 23220.00 (EUR)

Описание:

MyCentury.tv е вече популярен сайт с видео, който съчетава архивни филмови кадри и свидетелски разкази за някои от най-драматичните събития на 20-ти век. Той е висококачествен ресурс за преподаване на история, негови кратки филми са вече част от електронните учебници на издателство “Просвета”

За проекта Срещу дезинформацията: електронни поуки от историята на България ще произведем четири кратки филма, които да дадат обща представа на ученици и широката общественост за пропагандата и дезинформацията. Всеки един от тези филми ше разглежда по един епизод от българската история, един утвърден “мит”, третиран като установен факт, и ще го развенчава. По този начин ще търсим да покажем как се създават “фалшиви новини” и да насърчим критично мислене и медийна грамотност днес. Всеки един от тези филми ще включва редки архивни кадри от епохата, експертни оценки, и разкази на очевидци на събитията, където това е възможно. Проектът е в отговор на войната в Украйна и на широкоразпространената дезинформация от Русия.

Четирите теми, които ще бъдат представени във филмите ще бъдат:

- “Двойните освободители” - Как през 1944 съветските войски установяват приeмственост между руските войски през 1878 и новата власт с претенцията да са “освободили на два пъти” България?

- “Неохотен нацистки съюзник” - Действително ли България се свързва с такова нежелание с нацистките сили и какво е настроението сред българското общество към Германия и другите ѝ съюзници?

- Границите на България до 1989-та - Наистина ли ролята им е да бъдат щит срещу нежелани чужденци и саботьори, или по-скоро да спират желаещите да отидат “на Запад”?

- Ромите - “строители на социалистическото бъдеще”. Разпространената представа по това време е за щастливи роми, които се трудят рамо до рамо с всички останали, но реалността е много по-сложна, с широкоразпространена дискриминация към тях и с все още малко известна кампания за смята на имената им.

Освен четирите нови филми по проекта ще бъде създадена и специално поръчана платформа на обновения сайт на MyCentury, където ще бъдат поставени тези филми, като ресурс за представяне на материали, свързани с развенчаването на дезинформация и пропаганда. Тази платформа ще допринесе за устойчивостта на проекта - тя ще бъде редактирана и поддържана от MyCentury и след края на проекта.

Планираме кампания в социалните мрежи, която да доведе до повишен трафик към сайта и разшири обхвата на аудиторията на тези филми, особено сред младите. Също така целим и отразяване в централни български медии, вече имаме принципно съгласие на телевизионния канал TV1 да излъчи филмите. Това би им дало аудитория от над 500,000 души и навлизане в по-възрастна демографската група, която също ще се възползва от подобрена медийна грамотност.

Проектът ще завърши в края на ноември с показване на филмите и медийни интервюта в Кинодвор G8 на улица Гладстон 8 в София. https://g8cinema.com/
 


Резултати:

 

 

Проектът е в отговор на войната в Украйна, с която се засили дезинформацията от Русия и разпространението на фалшиви новини. Това предизвика дълбоко разделение в обществото и постави на фокус нуждата от повишаване на критичното мислене и медийната грамотност. 

Проектът имаше за цел да развенчае утвърдени митове от неотдавнашната история на България и да повдигне въпроса за някои негласни "табута" сред голяма част от обществото. Бяха подготвени четири кратки образователни филма и бяха организирани дискусии за нуждата от преосмисляне на миналото, като един от начините за противодействие на дезинформацията днес. Темите на тези филми с архивни кадри са: „България, неохотен нацистки съюзник?“; „Двойни освободители?“; „Ромите, строители на социализма?“; „Кого пазеха граничарите до 1989?“

Линкове към филмите:

1. https://www.youtube.com/watch?v=TWpsER-Ye2I&t=187s

2. https://www.youtube.com/watch?v=cTkl5hWHWp0

3. https://www.youtube.com/watch?v=qt9ESLxBNSY&t=14s

4. https://www.youtube.com/watch?v=9x-L6hMpdkI&t=10s

 

С показването на четирите образователни филма се предизвика обсъждане на проблемите на историята на България в националните медии и социалните мрежи, включително и сред много от младата аудитория (чрез TicToc). Филмите използват архивни кадри, голяма част  от тях непоказвани досега и доведоха до постоянни съпоставки с днешния ден. Проектът представи и анализира инструменти, използвани от пропагандисти и дезинформатори в миналото, за да бъдат разпознавани  тези техники днес. 

 

Основни целеви групи на проекта ни: ромски медиато-ри, учители, университетски преподаватели, и крайни ползватели: ученици и студенти, са активно ангажирани при подготовката на филмите и заснемането им, а също така и при дискусиите по темите от филмите. Четирите нови филма за укрепването на демократичната култура и гражданското образование са включени в електронните учебници на издателстгво "Просвета", бяха показани и по телевизионния канал ТV1, бяха включени в лекции за студенти-политолози в НБУ.

 

 

 

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: