Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Втори конкурс за стратегически проекти (септември 2020 - януари 2021)
Тематичен приоритет № 2: Подкрепа за правата на човека

Вх. №: ACF/810

Oрганизация: Сдружение "Шанс и закрила"

Име на проект: Децата за правата на детето
Продължителност в месеци: 32
Регион за планиране: Южен централен
Област: Хасково
Община: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 66852.00 (EUR)

Описание:

Конвенцията на ООН за правата на детето променя начина, по който обществото трябва да гледа на децата - като субекти на права и агенти на промяна. Член 12 гарантира правото на детето да изразява свободно мнение по всички въпроси, отнасящи се до него. Конвенцията не използва думата участие, но терминът е широко приет. Правото на участие е хоризонтален принцип във всички политики за деца в България. Въпреки това, според доклада „Гласове на децата” на УНИЦЕФ от 2017 само 25% от децата казват, че познават добре правата си. Този процент намалява при деца под 16 години. Мащабно проучване на УНИЦЕФ в България, 2015, показва: 1) 96% от децата са чували, че имат право да изразят своето мнение; 2) 56% са уверени, че могат да го изразяват свободно: 42% - у дома, 24% - в училище; 3) 38% смятат, че тяхното мнение ще бъде взето предвид; 20% - у дома и само 8% - в училище; 4) Най-малко информирани са децата в малките населени места и институциите. С настоящия проект, си поставяме следната цел: Да се развие капацитета на сдружението да разработва иновативни решения за обучение на деца за правото им на участие, да изследва ефекта от приложението им и да ги разпространява чрез: 1) Разработване на образователни инструменти за обучение за правото на участие; 2) Обучение на деца за придобиване на знания и умения за отстояване на това право; 3) Създаване на подкрепяща среда от специалисти; 4) Оценка на въздействието от прилаганите инструменти и подходи; 5) Събития и публикации в медии. Проектът допринася изцяло към избраната специфична цел, защото всички дейности са пряко свързани с разработване и прилагане на образователни инструменти (ОИ). Резултати и продукти: 1) 2 типа ОИ; 2) 900 деца - обучени или запознати с ОИ; 3) 20 подготвени посредници да ги прилагат; 4) 1 национална конференция с 50 участници; 5) 15 демонстративни събития, 10 публикации, 2 пресконференции Основни целеви групи: 1) 20 учители и представители на публични институции на местно ниво свързани с детското благосъстояние, обучени да прилагат ОИ; 2) 50 представители на публични национални и местни институции – с потенциал да разпространяват и въвеждат разработените ОИ. Преки ползватели: 300 деца на възраст 12-16 години от Хасковска област – придобиват знания и усвояват умения за практикуване на право на участие. Непреки ползватели: 600 деца – участници в събития за промотиране на правото на участие.


Резултати:

 

Проектът адресира нуждата от по-добро познаване на правата сред децата в България и нуждата от  иновативни решения за обучение на деца за правото им да изказват и отстояват мнения по въпроси, които ги засягат.

Фокус групи с 40 деца и 26 експерта подпомогнаха анализа за представите и разбиранията за правото на участие на децата и възможностите за неговото упражняване. Детски съвет от 6 младежки лидери към проекта даде предложения за изготвянето на Наръчник за правата на децата и настолната игра „Знаем правата си“, с които да се преподава по забавен, интересен и интерактивен начин. Играта беше разпространена чрез принципа връстници обучават връстници по време на 18 демонстративни събития. На семинари и конференция разработените ресурси бяха представени на експерти от социалната и образователната сфера, които придобиха знания и умения за обучение на деца по права на човека. В резултат на проекта 950 деца бяха запознати със своите права чрез бордовата игра „Знам правата си“ и беше създаден Наръчник за обучение на деца. На специални обучения 389 деца усвоиха знания и умения да изказват и отстояват мнения по въпроси, които ги засягат, а 34 представители на образователни  и социални институции от региона на Хасково усвоиха  умения да използват образователните ресурси  при пряката си работа с деца.

 

Сайт на проекта - https://chancebg.org/?page_id=3451

https://www.facebook.com/profile.php?id=100068683487104

Наръчник - https://chancebg.org/wp-content/uploads/2023/01/handbook.pdf

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: