Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 3, 4 и 6)
Трета сесия на Схемата за малки инициативи (юни 2020 - септември 2020)
Тематичен приоритет № 3: Овластяване на уязвими групи

Вх. №: ACF/700

Oрганизация: Политическа и гражданска обсерватория: миграция, дигитализация, климат Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1142
район р-н Средец Васил Левски No 48

Име на проект: Овластяване на млади мигранти и бежанци чрез иновативни практики за по-включваща (пост) пандемична и (пост) кризисна България
Продължителност в месеци: 12
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 8727.50 (EUR)

Описание:

Нуждата от предлагания проект е обоснована с проучване от екипа на потребностите на преките ползватели на базата на два източника. Първият е задълбочено обсъждане на член от екипа с представители на Бежанския консултативен съвет към ВКБООН за новите предизвикателства, породени от кризата на CODIV-19: липса на достатъчно таргетирана информация от институциите по отношение на пандемията и санитарните мерки, както и кои социални мерки биха имали отношение към мигрантите и бежанците; неадекватният, понякога негативен медиен образ на мигрантите и бежанците. Вторият източник на информация са изследвания на УНИЦЕФ и ВКБООН на новите трудности, породени от пандемичната криза като загуба на работа, на жилище и др. Целта на проекта е да съдейства за овластяване на млади мигранти и бежанци чрез иновативни практики за формиране на умения за преодоляване на последствията от пандемията, изграждане на активна гражданственост и ново лидерство. Ключовият проблем е новата маргинализация на младите бежанци и мигранти в ситуация на пандемична криза. Проектът цели да я адресира многостранно: през призмата на иновативната концепция за foundational economy за ролята на миграцията като ресурс за местно развитие; чрез обучение в лидерски и медийни умения за застъпничество, чрез интеркултурни практики за активна гражданственост и роля в трансформирането на града. Крайните ползватели са: Бежанци, мигранти, търсещи убежище; Млади хора (18-29) Целева група: Публични институции(на национално и местно ниво)


Резултати:

Основната цел на проекта беше въвеждането на иновативни (нови или подобрени) методи и подходи за нуждите на уязвими групи. Ключовият проблем бе новата маргинализация на младите бежанци и мигранти в ситуация тогава на пандемична криза. Проектът целеше да я адресира многостранно: през призмата на иновативната концепция за foundational economy за ролята на миграцията като ресурс за местно развитие; чрез обучение в лидерски и медийни умения за застъпничество, чрез интеркултурни практики за активна гражданственост и роля в трансформирането на града.


Подходът на проекта включваше прилагането на иновативни практики за интеграция като включването на младите мигранти и бежанци в провеждането на „Жива лаборатория“ и прилагането на метода „Учене чрез преживяване“, както и овластяването на млади мигранти и бежанци чрез поставянето им в лидерски позиции и в ролята на активни актьори в събития и младежки инициативи с участието на младежи българи, което създаде перспектива у чужденците за по-добрата им интеграция в България. Чрез поредицата от 4 онлайн дебати проектът успя да превърне наложената от пандемията интензификация на дигиталната комуникация в преимущество и позволи да се разшири кръгът участници в международен план до над 100 участници от 15 различни държави. Паралелно на интерактивните дейности, в рамките на проекта бе извършен мониторинг на информация в общественото пространство, свързана с бежанците и мигрантите в България, като по идентифицираните теми бяха разработени информационни листа. Предизвикателство се оказа изпълнението на дейности по време на пандемията и наложените поради COVID-19.


Чрез проекта бяха изготвени и/или разпространени –
- 3 Policy briefs;
- 5 инфо листове;
- 12 видеа на ключовите изказвания в „Дебатите за бъдещето“ в YouTube и социалните мрежи;
- 12 резюмета на ключовите изказвания в „Дебатите за бъдещето“ в социалните мрежи;
- 235 поста в социалните мрежи;
- 8 медийни продукта на младите мигранти и бежанци в YouTube и социалните мрежи
- 3 най-добри видео-разкази 'Моят град' в YouTube канала и социалните мрежи;
- 80 фотографии „Моят град“ в социалните медии;
- 1 дигитална експозиции от 20 фотографии „София - моят отворен град“
- 8 най-добри медийни продукта на мигрантите и активистите, качени в YouTube и социалните медии на Обсерваторията
- 10 нови и креативни идеи за бъдещи потенциални проекти, които да се организират от мрежата на млади мигранти и бежанци и български младежи.
- 1 видео разказ, представящ културния обмен между българската местна общност и млади бежанци и мигранти.
- 4 организирани работилници за придобвиане на ключови умения за лидерство и застъпничество,иновативни управленски практики, медийно обучение и интеркултурно общуване.


Бенефициенти:
- Над 1000 достигнати потребители по дигиталните канали
- 25 обучени младежи - българия, мигранти, бежанци в публично говорене и поведение пред камера
- 10 институции, редовно информирани
- 10 НПО, включително мигрантски организации и асоциации, редовно информирани
- Създадена е мрежа от овластени млади мигранти и български младежи с идеи за пост-пандемична трансформация на столицата по отношение на гражданска включеност, отвореност и интеркултурност.


Благодарение на усилията на екипа на проекта и на участниците успешно бе осъществена целта за създаване на приятелска мрежа между млади българи и мигранти именно чрез задълбочено опознаване и бе създадена „платформа“ за преодоляване на последствията от пандемията, изграждане на активна гражданственост и ново лидерство, която може да служи и като мрежа за развиване на съвместни инициативи в бъдеще. Публикациите, създадени в рамките на проекта, представляват полезни източници на информация. Вследствие на усилията по разпространение на резултатите на проекта, имаме основание да приемем, че българското общество създава и/или засилва своето положително отношение към младите мигранти и бежанци, което служи за противовес на фалшивите новини и непродуктивните стереотипи, и по този начин е от полза за създаването на позитивна обществена среда на толерантност.


Всички публикации, отразяващи дейности по проекта: https://www.pol-obs.com/project-empowerment-of-migrants;
Информационен бюлетин:
https://www.pol-obs.com/_files/ugd/76a781_929b0e4bb6a24bc3aa29c41d638fb1b8.pdf;
Резултатите под формата на видео:
https://www.youtube.com/results?search_query=policy+and+citizens+observatory

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: