Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Втора сесия на Схемата за малки инициативи (септември 2019 - март 2020)
Тематичен приоритет № 1: Подобряване на демократичната култура и гражданска осведоменост

Вх. №: ACF/491

Oрганизация: Асоциация за кариерно развитие и обучение

Партньори:
NORSENSUS MEDIAFORUM, Норвегия
ЧИТАЛИЩЕ "АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ", България

Име на проект: МЕДИЙНА ГРАМОТНОСТ ЗА ГРАЖДАНСКА ЖУРНАЛИСТИКА
Продължителност в месеци: 12
Регион за планиране: Южен централен
Област: Пловдив
Община: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 9587.50 (EUR)

Описание:

Бумът на новите медийни технологии роди феномена „гражданска журналистика“, който се превърна в неразделна част от съвременните общества. Днес обикновените хора не само коментират публикации и съдържание, но и предоставят ресурси и информация извън обхвата на официалните медии. Новите медии променят начина, по който гражданите се свързват помежду си с правителствата и държавните институции. Гражданската журналистика е чудесна възможност за активно участие на гражданите в политическия дебат и демократичните процеси. Медийната грамотност е набор от умения, които дават възможност на гражданите да създават и разпространяват медийни съобщения, с които да демонстрират разбиране на специфицните качества на всяка медия и да участват като активни граждани в обществения дебат. Медийната грамотност е предпоставка за разгръщането на потенциала на гражданската журналистика. Проектът ще предложи онлайн курс по медийна грамотност и структурирано обучение на 40 библиотекари/активисти от 20 читалища от Пловдивска област с интереси в областта на гражданската журналистика. Ще бъдат учредени 3 клуба по гражданска журналистика, в които ще участват минимум 10 активни членове на читалищата. Разработените в рамките на проекта курс по медийна грамотност и ръководство за работа на клуб по гражданска журналистика ще бъдат предоставени на всички над 3600 читалища в България и на други заинтересовани граждански организации и обучителни институции.


Резултати:

Проект „Медийна грамотност за гражданска журналистика“ е насочен към насърчаване на медийната грамотност и гражданското образование. Бумът на новите медийни технологии роди феномена „гражданска журналистика“ и го превърна в неразделна част от съвременните общества, с висока степен на социална значимост. Днес обикновените хора не само коментират публикации и съдържание, но и предоставят ресурси и информация извън обхвата на официалните медии. Медийната грамотност е набор от умения, които дават възможност на гражданите да създават и разпространяват медийни съобщения, с които да демонстрират разбиране на специфичните качества на всяка медия и да участват като активни граждани в обществения дебат. Медийната грамотност е предпоставка за разгръщането на потенциала на гражданската журналистика. Гражданската журналистика е чудесна възможност за активно участие на гражданите в политическия дебат и демократичните процеси.
В рамките на проекта беше проведено структурирано обучение на 35 библиотекари и активисти от читалища от Пловдив и областта с интереси към гражданската журналистика . Обучението на библиотекари и активисти беше проведено от експерти на норвежкия партньор Norsensus Mediaforum и Асоциация за кариерно развитие и обучение. Разработените в рамките на проекта курсове „Въведение в медийната грамотност“ и „Гражданска журналистика“ и „Ръководство за работа на клуб по гражданска журналистика“ са предоставени в свободен достъп за всички читалища и други заинтересовани граждански организации и обучителни институции.
В рамките на проекта са учредени и действат 4 клуба по медийна грамотност и гражданска журналистика: гр. Пловдив – НЧ „Алеко Константинов“; гр. Баня, община Карлово - НЧ “Св.Св. Кирил и Методий”, с. Войводиново – НЧ “Виделина-1928“ и Градска библиотека “П. Хилендарски” - Асеновград.

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: