Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 3, 4 и 6)
Първа сесия на Схемата за малки инициативи (март 2019 - септември 2019)
Тематичен приоритет № 3: Овластяване на уязвими групи

Вх. №: ACF/378

Oрганизация: Сдружение "Бъдеще за Крепост" Област: Хасково
Община: Димитровград
Населено място: с. Крепост
Пощенски код: 6410
ул.Кирил и методий№2

Име на проект: Подари си здраве!
Продължителност в месеци: 6
Регион за планиране: Южен централен
Област: Хасково
Община: Димитровград
Населено място: с. Крепост

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 8029.37 (EUR)

Описание:

Според Световната здравна организация(СЗО) 360 милиона души по света имат диабет. Предвижда се към 2030 г. да бъдат засегнати над 500 милиона души. Около 90% от всички случаи на диабет по света са от тип II, като се регистрира тенденция на увеличаване на честотата му сред младото население. Целта на проекта е промяна в начина на живот. Очакваме да подобрим качеството на живот на обхванатите лица и техните семейства като подобрим физическото им и здравословно състояние.Това ще стане с регулярни срещи, обучения, беседи, профилактична дейност, сформиране на клуб за физическа активност и рехабилитация на болните. Бенефициенти по проекта ще бъдат диабетици - над 60 човека с метаболитен синдром /предразполагащ към захарен диабет/ 10 жени с тежка форма на остеопороза; над 80 човека със сърдечно-съдово заболяване. Ще бъдат обхванати общо 130 жители на селото със заболявания и техните семейства. Работим за успешното включване на хората с увреждания в обществото, както и за повишаване на информираността за техните проблеми.


Резултати:

Проектът беше изпълнен в с. Крепост, област Хасково – географски необлагодетелстван район. Целева група и преки ползватели бяха 130 човека със сърдечни заболявания, диабет и метаболитен синдром. Целта на проекта бе посредством промяна в начина на живот, хранене и физическа активност да се подобри здравословното им състояние и да се забави прогресирането на заболяванията. Два пъти в седмицата в залата на сдружението се изпълняваха физически упражнения, съобразени с нуждите и възможностите на участниците. Беше проведен лекционен курс на обучение от осем лекции-беседи с различна тематика. На стадиона в с. Крепост се проведе спортен празник: гимнастика на открито, федербал, волейбол и маратон.

Всички предвидени 130 участника бяха обхванати по един или друг начин (физическа активност или курс на обучение). Те съобщават за подобрен тонус, повишена работоспособност и жизненост. Повече от половината участници има подобрение на индекса на телесното тегло, създадени са навици за здравословен живот, шест активни пушачи са спрели тютюнопушенето, има лица с диабет с понижено ниво на кръвната захар.
https://www.facebook.com/%D0%91%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82-837734686269068/

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: