Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 3, 4 и 6)
Първи конкурс за стратегически проекти (октомври 2018 - януари 2019)
Тематичен приоритет № 3: Овластяване на уязвими групи

Вх. №: ACF/244

Oрганизация: Сдружение "Център Мария" Област: Велико Търново
Община: Горна Оряховица
Населено място: гр. Горна Оряховица
Пощенски код: 5100
ул. "Цар Освободител"11, ет. 3

Име на проект: Противодействие на домашното насилие в три общини на област Велико Търново
Продължителност в месеци: 26
Регион за планиране: Северен централен
Област: Велико Търново
Община: Горна Оряховица
Населено място: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 81605.45 (EUR)

Описание:

Проект „Противодействие на домашното насилие в три общини на област Велико Търново”, ще се изпълнява в: Горна Оряховица, Елена и Златарица. В област Велико Търново, единствената услуга за жертви на домашно насилие е Център „Мария”. В областта липсва и Кризисен център за пострадали от насилие. В община Елена (с население от близо 10 000 души), има повече от 100 малки населени места в отдалечени и труднодостъпни райони и само 5 училища. Социалните услуги са само две. Община Златарица (5000 души),обхваща 23 села. В общината има една социална услуга и един социален работник. Многообразен е етническият състав: българи, турци, роми, помаци и власи. И двете общини са с високо ниво на безработица. Постъпилите в Център „Мария” случаи са за деца в риск от: насилие, неглижиране, изоставяне. В общините Елена и Златарица липсва възможност за подкрепа на жертви на домашно насилие. В много случаи нуждаещите се нямат възможност да използват транспорт или да заплатят такъв, за да ползват услуги извън населеното си място. Това е препятствие, ограничаващо достъпа до услуги. В изпълнение на проекта ще бъде преодолян идентифициран риск за 150 деца и младежи и 130 жертви на домашно насилие от 3 общини. Целта на проекта е: Въвеждане на иновативни (нови или подобрени) методи и подходи за нуждите на уязвими групи. Проектът ще постигне овластяване на уязвими групи и подобряване на достъпа им до услуги чрез консултиране, правна помощ, мобилна работа и прилагане на нови подходи - Фамилна групова конференция, Родителски групи. 


Резултати:

Основната цел на проекта беше да се въведат нови методи и подходи за нуждите на уязвими групи, които да дадат възможност на повече хора от малки населени места да получат подкрепа и достъп до услуги при случаи на домашно насилие.
На информационни срещи по общини бяха представени дейностите по проекта и изготвени работни планове за изпълнение във всяка община поотделно. В общините Елена и Златарица, благодарение на местната власт, психо-социалното и юридическото консултиране бяха предоставяни в помещения на общините и дирекция „Социално подпомагане“, които съдействаха и за организирането на родителски групи и фамилни групови конференции за семейства в риск, семейства с нисък родителски капацитет и с дефицит на социални умения за отглеждане на децата си.
Освен консултирането в приемни, екипът разви мобилната работа на терен в няколко села на общините Елена и Златарица, като срещите се правеха в дома на семейства, които нямат средства да пътуват или възможност да ползват услуги в общински център. Правната помощ и юридическото консултиране при случаи на домашно насилие дадоха възможност на уязвими групи от малките населени места да получат информация, средства за заплащане на медицински удостоверения за съд, процесуално представителство в съда и да получат правна защита по Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН).
В изпълнение на проекта бяха въведени два нови метода за работа с деца и семейства в риск: Фамилна групова конференция (ФГК) и Родителски групи. И двата метода са свързани с овластяване на семействата и повишаване на тяхната информираност за полагане на грижа без насилие и неглижиране, като разликата е, че във ФГК участват и децата от семействата, което дава възможност за зачитане на мнението на детето и насърчаване на детското участие.
Екипът по проекта разви съществуващите партньорства с мултидисциплинарните екипи на общините, като проведе изнесени 3-дневни обучения, свързани с мултидисциплинарната работа при случаи на насилие и поредица от супервизии по общини за обсъждане на случаи от практиката.
За целите на мониторинга беше използван доброволчески екип от младежи-членове на Младежки парламент – Горна Оряховица, които в обучения и фокус групи разработиха анкета с въпроси, проучващи обществените нагласи към домашното насилие и проведоха анкетно проучване. Обработените данни от анкетите, наблюденията на дейностите, проведените интервюта са включени в изготвени анализи за всяка община поотделно.

Устойчивост:
Проектът предостави на хората от целевите малки общини, без социални услуги, един работещ модел за подкрепа на жертви на домашно насилие, деца и семейства в риск от насилие или изоставяне.
В резултат на изпълнението на дейностите, доброто взаимодействие на екипа с представители на институции от общините и органи по закрила на детето, бяха създадени нови контакти с лични лекари, читалищни работници, здравни медиатори и педагози, които вече познават проблема домашно насилие, последиците от него за децата и знаят как да насочват за подкрепа жертвите.

https://www.regnews.net/news/16450948629375/mladezhkiyat-parlament-i-tsentar-mariya-organiziraha-obucheniya-za-preventsiya-na-nasilieto-nad-detsa
https://regnews.net/news/15944431996184/tsentar-mariya-i-gornooryahovskiyat-mladezhki-parlament-rabotyat-zaedno-sreshtu-nasilieto
https://elena.acstre.com/currentNews-3757-newitem.html;
http://www.centermaria.org/images/dokumenti2020/pechatni-materiali/Diplqna-FGK.pdf

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: