Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 3, 4 и 6)
Първи конкурс за стратегически проекти (октомври 2018 - януари 2019)
Тематичен приоритет № 3: Овластяване на уязвими групи

Вх. №: ACF/38

Oрганизация: Морски клуб "Приятели на морето" Област: Варна
Община: Варна
Населено място: гр. Варна
Пощенски код: 9000
гр. Варна, ул. "Одрин" № 18

Име на проект: Морска академия 2019-2020
Продължителност в месеци: 18
Регион за планиране: Североизточен
Област: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 45530.00 (EUR)

Описание:

Младежите в неравностойно социално положение/сираци, полусираци, безработни, включително от ромски произход/ изпитват трудности при своята интеграция в обществото.Това до голяма степен се дължи на социална изолация, липсваща или неподходяща квалификация, с която те завършват своето образование.Основна цел на настоящия проект е овластяване на уязвими групи чрез създаване на възможност за социална интеграция и професионална реализация.Тя напълно кореспондира със специфичната цел на тематичния приоритет - Подкрепа за икономическо включване на уязвими групи.Задачата е, в рамките на 18 месеца, 50 такива младежи от малките населени местта по Северното черноморско крайбрежие да получат морска квалификация/"Водолаз" и "Водач на плавателен съд до 40 БТ"/и да станат част от морската общност. Заедно или поотделно, този вид квалификация е достатъчно основание за професионална реализация. Тя е е широко приложима и търсена на пазара на труда и дава възможност за последващо повишаване на квалификацията или започване на работа във ВМФ, БМФ и частни морски фирми. Основните, крайни ползватели от реализираните дейности от проекта ще бъдат 50 младежи в неравностойно социално положение, 20 от който от ромски произход. Процесът по реализиране на дейностите ще окаже въздействие както на техните семейства и близки, така и на местните общности като цяло.


Резултати:

Основната цел на проекта бе овластяване на уязвими групи чрез създаване на възможност за социална интеграция и професионална реализация.
"Морска академия 2019-2020" спомагна за интегрирането на младите хора, останали без работа или с ниски доходи, с различен етнически произход, в икономическия и социалния живот на обществото, чрез осигуряване на възможност за реализация в две търсени и интересни професии. 74 младежи от селища по северното българско черноморско крайбрежие преминаха през обучения за придобиване на правоспособност "Водолаз" и/или "Водач на плавателен съд до 40 бруто регистър тона (БТ)". 23 от тях получиха сертификати и по двете морски специалности.
По проекта се проведоха 8 курса – 4 за придобиване на правоспособност "Водолаз" и 4 за придобиване на правоспособност "Водач на плавателен съд до 40 БТ". Сертификатите, които обучаемите получиха, са международно признати. От значение е и повишеното самочуствие на преминалите през обученията младежи, които вече са част от морската общност. Заедно или поотделно, този вид квалификация е достатъчно основание за професионална реализация. Част от обучените младежи вече получиха предложения за професионална реализация чрез новите си специалности.
Получените сертификати осигуряват възможност практикуването на този вид морски професии и напред във времето в зависимост от различните житейски ситуации, в които младежите ще попаднат.
Друг важен резултат от проекта е, че Морски клуб „Приятели на морето“ изгради трайни партньорства с институциите от населените места по северното черноморие.

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: