Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 3, 4 и 6)
Първи конкурс за стратегически проекти (октомври 2018 - януари 2019)
Тематичен приоритет № 3: Овластяване на уязвими групи

Вх. №: ACF/122

Oрганизация: Сдружение Нов път

Партньори:
Българско училище за политика "Димитър Паница", България
Menneskerettighets akademiet, Норвегия

Име на проект: Изграждай мостове за промяна
Продължителност в месеци: 15
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 89494.00 (EUR)

Описание:

Гражданското участие на ромите и младежите до 29 г. в България през последните години при процеса на изработване на публични политики е изключително ниско. Причините при ромите се коренят в социално-икономическото положение, ниския образователен ценз, ниското ниво на самоорганизация вътре в общността, на все по-отчетливите дискриминация и различия между роми и не-роми. При младежите до 29 г. ниското ниво на образование, липсата на инициативност, безработицата и неангажираността, водят до апатия и търсене на възможности за миграция. Затова трябва да се полагат постоянни и целенасочени усилия в обучение на представители на уязвими групи, които могат да повляят на общността си. Проектът „Изграждай мостове за промяна“ ще проучи причините за ниско гражданско участие в ромска общност и при младежите между 18 и 29 г. и ще идентифицира начините на въздействие на уязвими групи върху политиките в местната общност. В рамките на проекта ще бъдат избрани лидери на обществено мнение в местните си общности, те ще бъдат обучени в застъпничество и ще изработят застъпнически кампании, ще решат конкретни проблеми. Разглеждаме подобряването на знанията и уменията в застъпничество като ключов инструмент за овластяване. Обучението ще събере на една маса всички заинтересовани страни, като включи представители на ромска общност, младежи и публични институции на местно и национално ниво. Те ще трябва да работят съвместно за решаване на проблемите които те самите са идентифицирали. Целта е участниците в проекта да пренесат придобитите знания и умения към други членове на общността си и да съдействат за позитивни промени в нея. Проучените добри практики за работа с уязвими групи в Норвегия ще бъдат широко публично представени, както и издадени в наръчкик. Целта е той да се превърне в настолна книга за обучение на представители на уязвими групи за активно гражданско включване в процеса на изработване на местни политиките. Това ще е трансфер на ноу хау между Норвегия и България чрез подходящи практики, адаптирани за приложение в нашите общности.


Резултати:

Проектът имаше за цел –
- Да проучи причините за ниското гражданско участие в ромската общност и при младежите между 18 и 29 г. и да идентифицира начините за участие на уязвими групи в развитието на политики на местно ниво.
- Да обучи в застъпничество представители на ромската общност, младежи и представители на публични институции на местно и национално ниво за съвместни действия за решаване на проблемите, които те самите са идентифицирали в своите общности. Стремежът бе участниците в проекта да пренесат придобитите знания и умения към други членове на общността си и да съдействат за позитивни промени в нея.
- Проучените добри практики за работа с уязвими групи от Норвегия допринесоха за трансфера на норвежки опит в България - издаден и разпространен бе наръчник с най-добрите норвежки примери.

Устойчивост:
Обучените представители на ромската общност и младежите, участници в проекта, са вече част от Мрежата на завършилите Програмата за активно гражданско включване и развитие на застъпнически умения, която съществува от 3 години и ще продължи да съществува и след приключване на проекта с над 30 участника. Те ще имат възможност да участват в обученията за граждански и политически лидери на Българското училище за политика, които ще им помогнат да привлекат още заинтересовани страни за решаване проблемите на уязвимите групи. Продължава и разпростраанението на добрите норвежки практики в областта на защитата на човешките права и работата с уязвими групи, идентифицирани по проекта.
http://bbc-buildbridgesforachange.eu/?page_id=154

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: