„Мисия изследовател на храната“ - учебен комплект за родители, учители и деца
01/05/2023
Сподели:
Как да покажем на децата откъде идва храната и защо е важно да избираме местна храна от региона, в който живеем?

 

Инициативата „Мисия: изследовател на храната“ е в рамките на проекта „Еко-общество чрез храна: Лични избори срещу климатичните промени“, който се реализира от Слоу Фуд в Бъл гария и Асоциация Родители с подкрепата на Фонд Активни граждани България.


Учебният комплект „Мисия изследовател на храната“ включва:


1. РЪКОВОДСТВО ЗА РОДИТЕЛЯ Ръководството има за цел да запознае родителите с проекта „Мисия: изследовател на храната“, да разкаже повече за балансираното и разнообразно хранене и мястото на местните храни в семейното меню, както и да даде конкретни насоки как съвместно с децата да се включат в проекта.

2. ТАБЛИЦА ЗА СЕДМИЧНОТО МЕНЮ НА ДЕТЕТО Таблица, която децата попълват вкъщи съвместно с родителите, за да проследят заедно хранителните навици на семейството в продължение на една седмица.

3. ТАБЛИЦА ЗА ПРОИЗХОД НА ХРАНАТА Таблица, която децата попълват вкъщи съвместно с родителите, за да проследят произхода на храната, която са ползвали за приготвяне на седмичното меню.

4. МЕТОДИЧЕСКО РЪКОВОДСТВО ЗА УЧИТЕЛЯ Методическото ръководство е с цел провеждане на час, посветен на балансираното и разнообразно хранене и мястото на местните храни в семейното меню.

5. ОБУЧИТЕЛНИ ВИДЕОМАТЕРИАЛИ Видеата предоставят информация по темата за храненето и храните

 

Чуйте повече за произхода на храната, какво и как влия на вкуса, защо "пластмасовите" домати не са ГМО и много други интересни факти:

 

 

Маркетингов трик ли е здравословното хранене? Има ли вредни храни? До какво води свръх-консумацията на супер храни в социален и екологичен аспект? Защо трябва да сложим мазнина в салатата от моркови и мн. друга полезна информация за храната:

 

 

За храната като добър инструмент за сплотяването на семейството, за ползата от липсата на забрани и за стимулирането на правилни избори за хранене при децата. Откъде и как да си набавим храна заедно с децата? За разхищението на храна и други интересни теми:

 

 

В последното видео, предназначено за децата, Деси разказва увлекателно за това, откъде идва храната и как се развива производството на храна. 

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: