Висшите публични назначения в изпълнителната власт. Анализ на нормативната рамка и институционалната практика при назначаването на ръководителите на структури в публичната администрация
16/01/2023
Сподели:
Колко и какви структури има в изпълнителната власт, които не са част от министерствата? С какво се занимават те и какви бюджети разпределят? Кои са ръководителите на тези структури? Как се контролират и отчитат? Как се назначават? Независими ли са?

 

Вижте отговори на тези въпроси в анализа „Висшите публични назначения в изпълнителната власт. Анализ на нормативната рамка и институционалната практика при назначаването на ръководителите на структури в публичната администрация“ на "Български институт за правни инициативи" (2022)


Анализът беше представен на дискусионен форум на 19 септември 2022 г.

Основната цел на проект „Граждански мониторинг на публичните назначения – стратегически инструмент за добро управление“ е да се очертаят възможности за противодействие на продължаващото овладяване на държавните институции чрез структурирането на механизми за осветляване на назначенията на ръководителите на еднолични или колективни органи, избирани парламента или правителството, базирани на методи за наблюдение на процедури по публични назначения.

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: