EN | BG

Фонд Активни граждани

Търси
Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 3, 4 и 6)
Четвърта (извънредна) сесия на Схемата за малки инициативи (март 2022 - април 2022)
Тематичен приоритет № 3: Овластяване на уязвими групи

Вх. №: ACF/1001

Oрганизация: Алианс за регионални и граждански инициативи(АРГИ) Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1505
ул. Иван Миланов 5

Партньори:
сдружение "Граждани +", България

Име на проект: Новите граждани на България
Продължителност в месеци: 12
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 22281.00 (EUR)

Описание:

Проект “Новите граждани на България“ цели постигане на реално въвличане на украинските бежанци в обществения живот на общините от областите Силистра и Добрич, като се създадат конкретни механизми за повишаване на осведомеността им и застъпничество за техни права и интереси. Поставени в условията на непознато място и нови за тях общности, бежанците не са в състояние да се ориентират в структурата и начините на функциониране на гражданското общество в България и инструментите за въздействие, което то дава. Проектът ще ги насърчи и овласти да се чувстват равностойни и полезни участници в социалния и културен живот на населените места, където пребивават.
Проектът предвижда организиране на срещи и дискусии с цел изследване на нагласите на украинските бежанци и подпомогането им в навлизането в гражданския контекст на общностите. Ще бъдат организирани семинари за украински и български граждани и местни НПО, които да подготвят включването на бежанците в обществения живот на местните общности и за застъпничество. Създаването на гражданските застъпнически съвети ще подпомогне представителството пред местната общност; осъществяване на
застъпнически дейности въз основа на заявени проблеми и предложения
от страна на украинските бежанци, както и координация на съвместни
инициативи на местни НПО с участието на украински бежанци.
Бежанците ще бъдат достигнати също и чрез комуникационните дейности на проекта. Местните граждански организации ще бъдат мост и среда за комуникация между украинските бежанци и широката общественост, както и органите на местно самоуправление и други институции, към които са насочени застъпническите кампании на проекта.


Резултати:

Какви бяха проблемите или предизвикателствата, които проектът имаше за цел да реши?
Проектът си постави за цел постигане на реално въвличане на украинските бежанци в обществения живот на общините от област Добрич, като създаде конкретни механизми за повишаване на осведомеността им и за застъпничество за техни права и интереси.
Стартирайки го, екипът си даваше сметка, че оставени в условията на непознато място и нови за тях общности, бежанците не са в състояние да се ориентират в структурата и начините на функциониране на гражданското общество в България и инструментите за въздействие, което то дава. Проектът ги насърчи и овласти да се чувстват равностойни и полезни участници в социалния и културен живот на населените места, където пребивават.

Какво е постигнал проектът? (основни дейности и резултати/продукти)
Проектът беше изпълнен в сътрудничество и с участието на представители на бежанците, НПО в региона и отговорните институции. Организирахме 6 дискусионни срещи и проведохме допитване с въпросник, с цел изследване на нагласите на украинските бежанци и подпомогането им в навлизането в гражданския контекст на общностите. В тази анкета се включиха 33-ма украинци. Организирахме също 4 семинара за украински и български граждани и местни НПО. Чрез тях подготвихме включването на бежанците в обществения живот на местните общности и ги подпомогнахме да създадат свои групи за застъпничество. В тези дейности бяха въвлечени повече от 165 души - предимно хора от украинската общност, но също и местни жители и, разбира се, представители на местни граждански структури.

Какви резултати е постигнал проектът и за кого? (Опишете резултатите и въздействията, както и за кои бенефициенти)
Създадени са граждански застъпнически съвети. Тези малки общностни ядра в момента функционират като разпределителни центрове на взаимопомощ в общото тяло на групата на украинските бежанци в с. Кранево. Мястото не е случайно - това е селището, в което през целия период на проекта имаше най-голям контингент бежанци – това е така и сега. Именно защото групата е голяма, тя най-пряко се възползва от преимуществото да има подобни звена за координиране действията на общността в посока към подобряване на пребиваването им в България.

Добавена стойност на партньора по проекта (ако е приложимо):
Сдружение „Граждани +“ е позната организация в района на Добрич. Те идентифицираха контингента на украинските бежанци като уязвима група и заложиха в проектното предложение мерки, чрез които да се постигне подобряване на условията на пребиваване за украинските бежанци чрез реалната им интеграция в общностите на местните жители.

До каква степен е вероятно положителните ефекти от проекта да продължат и след края на периода на финансиране?
Изградено бе доверие между екипа на проекта и останалите в региона бежанци, което се потвърждава от интереса към срещите и обученията в края на проекта и продължаващата комуникация с украинските бежанци и след неговия край. Партньорските организации ще продължат с някои от дейностите, които бяха изпълнени по проекта. Установените контакти с целевите групи ще бъдат поддържани чрез реализирането на съвместни инициативи, насочени към подпомагане интегрирането на украинските бежанци в българското общество. Ще инициираме и срещи с български НПО, а също и с други местни или държавни институции за споделяне на своя опит и за търсене на съмишленици, които да се включат в процесите на подпомагане на украинските бежанци.

URL адрес на проекта, социални медии и/или други подходящи връзки към резултатите и публикациите по проекта:
Страница във Фейсбук – https://www.facebook.com/profile.php?id=100088111580906
Страницата на АРГИ –
https://arci-ngo.org/proekti/tekushti-proekti/zaklyuchitelna-preskonferentsiya-po-proekt-novite-grazhdani-na-balgariya/
https://arci-ngo.org/proekti/tekushti-proekti/uchredyavane-i-dejnost-na-grazhdanski-zastapnicheski-saveti/
Страница на Global Dobrich – https://globaldobrich.org/category/kakvo-novo/