EN | BG

Фонд Активни граждани

Търси
Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Четвърта (извънредна) сесия на Схемата за малки инициативи (март 2022 - април 2022)
Тематичен приоритет № 1: Подобряване на демократичната култура и гражданска осведоменост

Вх. №: ACF/970

Oрганизация: Фондация "Български център за нестопанско право"

Партньори:
СДРУЖЕНИЕ "АСОЦИАЦИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ-БЪЛГАРИЯ", България

Име на проект: Дигитални демокрации vs. Дигитални диктатури
Продължителност в месеци: 12
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 24988.88 (EUR)

Описание:

От години Централна и Източна Европа е бойно поле, в което чрез пропагандни средства се подклаждат конфликти и противопоставяне, анти-европейски наратив и нихилистични към демократичните институции настроения. Войната в Украйна подейства като акселератор на дезинформацията, оронване престижа на системните медии, и всяка тема, изявление или факт биват опровергавани чрез „алтернативни факти“. Целим повишаване на гражданската и медийна грамотност за защита на демократичните ценности в новата технологична среда. Ако в този момент не усилим пречиствателите на информацията и съдържанието, ще позволим чрез информационната война да загубим позиции в общия ни консенсус къде седим като демократична общност, още повече хора ще се настроят срещу идващите от Украйна, какво правят институции и защо НПО помагат. Изследването на ценностите ще очертае темите, по които имаме консенсус и къде са ценностните пропасти, и така ще заредим втората задача - дискусионния формат на Клуба на гражданския стопаджия, като пространство за дебат, засягащ информационната война, застрашаване на правата по време на война, и пр. От всяка дискусия ще се развият конкретни съдържателни публицистични материали, които ще използваме за кампании в социалните мрежи. Последната важна дейност е организиране на две обучения за активисти и журналисти с цел повишаване на капацитета за избягване на SLAPP дела. Конкретна целева група на проекта са медии и граждански организации, а крайни ползватели - хора в активна възраст.


Резултати:

Войната в Украйна подейства като акселератор на дезинформацията, която от години цари в България и Централна и Източна Eвропа и до размиване на общия консенсус къде седим като демократично общество. Проектът адресира разделението в обществото по време на войната, негативното отношение към бежанците от Украйна и действията на държавата и НПО чрез повишаване на медийната грамотност за защита на демократичните ценности в технологична среда.

 

Проектът проведе изследване на ценностите, за да уточни сферите на консенсус и на пропасти. Бяха направени 19 дълбочинни интервюта, 5 фокус-групови изследвания с общо 46 участници от столицата, 2 областни центъра и 2 малки населени места. Изводите от изследването подпомогнаха формулирането на основни теми за дискусия в обществото, които са и често обект на активна пропаганда и дезинформация.

В Клуба на гражданския стопаджия бяха разгледани 13 основни теми, по които редовно се разпространява огромно количество дезинформация и открита пропаганда, сред които ниската избирателна активност; демография на населението на Българияеврозоната и смяната на лева с еврото като платежно средство; дарителството; рекламата на хазарт; детски хоспис в България; разделението ние и те, проблемите на Торбалана НПО; изкуствения интелект; символите на нацията и др.

Бяха проведени 2 обучения за анти SLAPP, които позволиха на 32 участника (активисти, журналисти и студенти) да се запознаят с делата SLAPP, съдебна практика и правилни стратегии за противодействие.

За периода на проекта информацията по дейностите достигна до 48395 души през каналите на БЦНП, а заедно с комуникационните канали на партньорите от АЕЖ и медиите – до около 200 000 души.

Проектът очерта ясна картина на българското общество чрез проведеното изследване на ценностите, което изясни къде има консенсус и къде са ценностните различия и силни противоречия. Според основната част от включените респонденти българското общество се отдалечава от основните демократични ценности. Изводите от изследването подпомогнаха формулирането на основни теми за дискусия в обществото, които са и често обект на активна пропаганда и дезинформация. Тези теми бяха поставени в дискусиите с експерти и граждани в Клуба на гражданския стопаджия, чиито записи бяха разпространявани и онлайн и остават достъпни и след края на проекта. Те ще помогнат на широката общественост да има допълнителен източник на информация, противостоящ на потоците на дезинформация в българското медийно пространство и социалните медии.

 

При организирането на обученията по темата за анти SLAPP бе осъществена синергия между различни специалисти като журналисти, магистрати, юристи и активисти, като така се даде възможност да се представи и дискутира темата от различни гледни точки и така да се постигне по-пълно представяне на проблемите с този вид дела и правилните стратегии за противодействие и справяне с последствията от тях. Тези обучения са едни от малкото към момента в България (темата за SLAPP е сравнително нова) и тяхното провеждане позволи да се постигне синергия между различни експерти по темата. Обученията допринесоха за развиването на капацитет за бъдещи действия на активисти и журналисти.

 

Участието на АЕЖ като партньор в срещите на Клуба на гражданския стопаджия даде възможност професионални журналисти да представят на широката аудитория независим поглед върху актуалните теми, както и съответните ключови подходи към филтрирането на дезинформацията и ограничаването на пропагандата.