EN | BG

Фонд Активни граждани

Търси
Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Втора сесия на Схемата за малки инициативи (септември 2019 - март 2020)
Тематичен приоритет № 1: Подобряване на демократичната култура и гражданска осведоменост

Вх. №: ACF/537

Oрганизация: Фондация "Приложни изследвания и комуникации" Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1113
ул. Александър Жендов №5

Име на проект: Скритите иновации: Анализ на изследователската и иновационната активност, която остава необхваната от официалната статистика
Продължителност в месеци: 6
Регион за планиране: Югозападен
Област: София- град
Община: Столична
Населено място: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 7833.42 (EUR)

Описание:

Данните от Европейското иновационно табло 2019 сочат, че България е предпоследна по иновационно представяне на малките и средни предприятия (МСП). Налице е спад от 16% на МСП с продуктови и процесни иновации и спад от 57% на разходите за иновационна дейност. На този фон остава нерешен проблемът с подаването на данни за изследователската активност на предприятията към Националния статистически институт в рамките на Годишните финансови отчети. Тази информация се генерира от Евростат на европейско равнище и става основа за негативните сравнителни резултати на страната. Необходима е по-активна позиция както на Министерството на икономиката и Националния статистически институт, така и на Министерството на финансите и Националната агенция за приходите, когато става дума за предприемане на конкретни стъпки за подобряване на събираемостта на данните за изследователска и иновационна дейност. Цел на проекта е да изследва причините за неподаването на данни за изследователската и иновационната активност на МСП, и да предложи на държавните органи мерки за решаването на този проблем. „Изсветляването“ на иновативните МСП ще допринесе значително за определяне на реалните позиции на България на европейско ниво и ще позволи разработването на релевантни политики. Приложението в законодателната практика на мерките, предвидени в доклада, ще стимулира МСП да публикуват данни за изследователска дейност и ще подкрепи иновационното представяне на предприемачите като крайни ползватели на резултатите от изпълнението на проекта.


Резултати:

Чрез основния резултат от изпълнението на настоящия проект – доклад с включен анализ, добри практики и препоръки, беше осигурено следното въздействие:
• беше насочено вниманието на бизнеса върху значимостта на изследвания проблем;
• беше обхванато мнението на представители на счетоводната, данъчната и статистическата практика по въпроса;
• бяха анализирани основните причини за съществуването на проблема.
В рамките на проекта бяха идентифицирани основните заинтересовани страни, имащи отношение за решаването на поставения проблем. Беше поставено началото на сериозна дискусия и серия от консултации за неговото решаване. Бяха отправени конкретни предложения, които директно да се вземат под внимание при внасяне на промени в законодателството (национални счетоводни стандарти, вътрешна нормативна уредба на НСИ, данъчни инициативи за мотивиране на бизнеса)
В резултат от изпълнението на проекта, Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ разшири експертизата си по проблеми, свързани с иновационната и изследователската активност и тяхното отчитане. Фондацията продължи да играе ролята на надежден партньор на българските институции в посока подобряване на законодателната среда.