EN | BG

Фонд Активни граждани

Търси
Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Втора сесия на Схемата за малки инициативи (септември 2019 - март 2020)
Тематичен приоритет № 1: Подобряване на демократичната култура и гражданска осведоменост

Вх. №: ACF/570

Oрганизация: Фондация "Състрадание Алцхаймер България"

Партньори:
Гражданско сдружение "Алцхаймер - България", България

Име на проект: Застъпническа кампания за предлагане, приемане и популяризиране на концепция за специализиран дневен център и други свързани услуги в общността за лица с Алцхаймер и други форми на деменция
Продължителност в месеци: 12
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 8360.00 (EUR)

Описание:

Проектът цели изработване на концепция за специализиран дневен център за лица с Алцхаймер и други форми на деменция, заедно със свързани съпътстващи услуги в общността, като принос за изпълнението на Националната стратегия за дългосрочна грижа и съответния План за действие за периода 2018-2021 година. Предвижда се застъпническа кампания за популяризиране, предлагане и приемане на концепцията в рамките на мерките и дейностите за хората, живеещи с деменция. В концепцията на специализиран дневен център ще присъстват основни социални инициативи като Алцхаймер кафе за болните и техните семейства, други инициативи в общността, които да предвиждат повишаване на качеството на живот, като придружаване при ползване на услуги - по магазините, в банки и др., финансови услуги и пр. В концепцията за дневните центрове ще има и интегрирани в социалните здравни услуги за ранно диагностициране и измерване на степента и прогресирането на заболяването- с невролози, геронтолози, връзки с общопрактикуващи лекари. Проектът е насочен към властимащите и институциите, Министерството на труда и социалната политика, а преки ползватели на резултатите от проекта ще бъдат живеещите с болестта на Алцхаймер, деменция и сродни заболявания и техните семейства. Проектът се реализира на фона и на забавяне на реформата в социалната система, вкл. на нормативната база. Неотложно е да се предприемат промени в областта именно на грижите за тази група лица. Повод е и случващото се в домовете за резидентна грижа от началото на 2020 г., отбелязано и от Омбудсмана на РБ.


Резултати:

Проектът имаше за цел изработване на Концепция за специализиран Дневен център за лица с Алцхаймер и други форми на деменция, заедно със съпътстващи услуги в общността, като принос за изпълнението на Националната стратегия за дългосрочна грижа и съответния План за действие за периода 2018-2021 година. Специфичната цел на проекта беше провеждането на Застъпническа кампания за популяризиране, предлагане и приемане на Концепцията в рамките на мерките и дейностите за хората, живеещи с деменция.
Създадените стандарти в рамките на Концепция за Дневен център за лица с Алцхаймер и други форми на деменция бяха разпространени до повече от 200 представители на институции, местни и национални власти, Домове за възрастни хора и хора с деменция и семейства, грижещи се за човек с деменция. Във връзка със застъпническата кампания се проведоха две информационни работни срещи с институции, два семинара и пресконференция. Участвахме на заседание на Комисията по труда, социалната политика и демография и на среща с председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, където се постави на ниво парламент въпросът за необходимостта от изготвяне на Национална стратегия за деменциите и План за действие към нея. На срещите присъстваха и хора с деменция и техните семейства, което им даде възможност да споделят проблемите и нуждите си и да бъдат чути от властимащите и по-голям кръг от обществеността.

Концепцията ще е в полза на общините като доставчици на социални услуги, като ще повиши знанията, уменията и инициативите в услугите за хора с увреждания на местно ниво. Търсенето на този тип социални услуги (дневна грижа) непрекъснато ще нараства, така че методите на грижа, дейностите и дизайнът на дневен център, които са залегнали в Концепцията, ще са полезни на все по-вече местни власти и частни структури, желаещи да предлагат услугата. Концепцията ще послужи за основа при изготвянето на допълнения на Стратегията за дългосрочна грижа. Създадените контакти в Димитровград и Свиленград ще продължат да се развиват с оглед предоставянето на услугата Дневен център в Димитровград и информираността и съпътстващи услуги в Свиленград.