EN | BG

Фонд Активни граждани

Търси
Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Първа сесия на Схемата за малки инициативи (март 2019 - септември 2019)
Тематичен приоритет № 1: Подобряване на демократичната култура и гражданска осведоменост

Вх. №: ACF/446

Oрганизация: Фондация "Малките стъпки" Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1303
ул. Средна гора № 48

Партньори:
Училищно настоятелство към 35 СЕУ „Добри Войников“, България
Фондация "Асоциация за развитие на София", България

Име на проект: "Гражданско образование чрез ученическо участие"
Продължителност в месеци: 10
Регион за планиране: Югозападен
Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 8991.94 (EUR)

Описание:

Чрез проекта ще бъдат разработени обучителни ресурси за гражданско образование и ученическо участие.Общата цел на проекта е да насърчи гражданското образование на ученици от 5-ти до 12 клас и да се изградят компетенции сред децата за активно гражданско участие.Специфичните цели са да се разработят обучителни ресурси за гражданско образование и участие на ученици за 5-8 клас и 9-12 клас; да се апробират ресурсите в 35 СЕУ в София чрез гражданско образование и инициативи на ученици; да се въвлекат 180 ученика от 6 и 10 клас в дейности по гражданско образование и участие във формиране на средата окло тях. Очаква се по този начин учениците да повишат познанията си за местната власт и връзката й с всекидневния им живот и да развият умения за резлизиране на свои инициативи за средата в училище.


Резултати:

В изпълнение на проекта бяха разработени обучителни ресурси и беше апробирана пилотната Програма за гражданско образование и участие на учениците като част от учебната програма в часа на класа в неприсъствено обучение по време на КОВИД 19 в 35 СЕУ „Добри Войников“. В резултат учениците бяха субекти в промяна на средата около тях като: участваха в он-лайн срещи с представители на местната власт, на които поставиха важни за тях теми и проучиха механизми за гражданско участие; разработиха 7 инициативи за промяна на средата в училище; 504 ученика участваха във вземането на решения за подобряване на средата в училище чрез он-лайн избори. използваха институционалните механизми за въздействие върху местната власт и подадоха сигнали и предложения до районното кметство и общината, проследиха развитието им; пет от инициативите им за промяна бяха осъществени от тях и ръководството на училището. Резултатите от проекта се използват пряко от цялото училище, 1100 ученика.
В резултат от апробацията са разработени два електронни наръчника за Гражданско образование и за фасилитиране на процеса на участие, чрез които процесът може да се разпространява в други училища.
Представителите на партньора - сдружение „Училищно настоятелство към 35 СЕУ „Добри Войников“ бяха въвлечени още при дефинирането на целите и целевите групи на проекта, което бе и един от факторите за успешната му реализация. Активното участие на партньора продължи в осъществяването на преобладаващата част от проектните дейности.
Участието на децата в изграждането на средата е част от визията на втория партньор по проекта - Асоциация за развитие на София. Асоциацията посредничи за организацията на срещите учениците с Общинския съвет на гр. София. Оказваше подкрепа на учениците при разработване на идеите им, както и предостави и каналите на Столична община за разпространение на резултатите от проекта и финалната пресконференция.
Разработените обучителни ресурси, както и повече информация за проекта могат да се намерят на: https://thesmallsteps.org/bg/decata-uchastvat/35-seu-sofiya