Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Втори конкурс за стратегически проекти (септември 2020 - януари 2021)
Тематичен приоритет № 1: Подобряване на демократичната култура и гражданска осведоменост

Вх. №: ACF/766

Oрганизация: Фондация Инфо спейс Населено място: гр. София
Пощенски код: 1000
ул. Г. С. Раковски № 153, вх. Б, ет. 6, ап. 23

Име на проект: Публичните институции през призмата на фактологична проверка
Продължителност в месеци: 30
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 147700.00 (EUR)

Описание:

ипсата на достатъчно прозрачна публична среда и отчетност на институциите е сред най-сериозните заплахи за българската демокрация. Проблемът е в пряка връзка със затвърденото място на страната в дъното на европейските класации по бедност (EUROSTAT, 2020) и корупция (Transparency International, 2019). Ерозията на правовата държава бе потвърдена в доклада на ЕК за върховенството на закона. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1602582109481&uri=CELEX%3A52020SC0301
Съществен фактор за този модел са медиите. Призвани да са страж на демокрацията, те са страж на олигархични интереси. България остава последна по свобода на медиите в ЕС (Reporters Without Borders, 2020).

Доверието в основните институции е сринато. Немалка част от хората стават лесна мишена на манипулации, дезинформация и конспирации; избуяват популистки, националистически и ксенофобски нагласи.

Пандемията от Covid-19 изостри съществуващите проблеми. Многохилядни протести поискаха оставката на правителството и главния прокурор, възприемани като инструменти на "завладяната държава".

В опит да оцелее, кабинетът излива пари с невиждана скорост и размери към различни бизнеси и социални групи- милиарди евро, които ще бъдат плащани десетилетия от българските и европейските данъкоплатци. Реален обаче е рискът тези пари да продължат да възпроизвеждат корупционния модел.

В тази безпрецедентна ситуация е от първостепенно значение да се обезпечи прозрачност на процесите – и в държавното управление, и отношенията с корпоративната власт.

Проектът цели да повиши информираността на гражданите и отчетността на институциите чрез целенасочени материали, осветяващи ключови публични политики. Основният продукт ще бъдат задълбочени фактологични разработки и разследвания, проследяващи процесите на вземане на решения и тяхната реализация. Ще следим за нарушения, скрити механизми, зависимости или злоупотреби в ключови области от обществен интерес: обществени поръчки, еврофондове, здравеопазване, правосъдие, избори, енергетика и климат, сигурност. Подходът ни съчетава ефективно наблюдение върху политиките и експертно оценяване на ефекта от прилагането им.

Проектът ще допринесе за по-голяма прозрачност на публичната власт и информирано гражданско участие. Това ще помогне да се възстанови демократичният характер на публичните институции, което е от критично значение и за успешното справяне с Covid-кризата.

Атакуваме и проблема с контролираната информация, предоставяйки достоверно съдържание.


Резултати:

 

Основната цел на проекта беше подобряване на прозрачността и отчетността на публичните институции чрез проследяване и осветяване на ключови публични политики на основните центрове на властта.

 

Бяха публикувани поредица от разработки и разследвания, проследяващи процесите на вземане на решения и тяхната реализация, политическия дебат, нарушения или злоупотреби в ключови области от обществен интерес. Успоредно с тях бяха проведени допитвания до аудиторията и бяха произведени 8 видео подкасти. Всички те се радваха на висок потребителски интерес -  1 044 884 прочитания на материалите в сайта на проекта и 2 498 199 във Фейсбук.

Най-важният резултат от проекта и неговото основно въздействие са повишената информираност сред широката аудитория за реалните факти, свързани с работата на институциите по ключови публични политики, повишеният интерес към конкретните казуси и ориентацията в съответните процеси, активизиране на обществени групи, професионални общности, независими експерти и НПО. Някои от публикациите допринесоха за конкретни позитивни ефекти: промени в закони и други нормативни актове; активизиране на различни държавни институции; промени в техните практики за прозрачност и отчетност; коригиране на публични политики; промени в ръководството на държавни фирми.

Разкритие на медията на Инфо спейс Mediapool влезе в ежегодния Доклад на ЕК за върховенството на закона в ЕС (https://www.mediapool.bg/cherna-dupka-v-prokuraturata-poglashta-polovinata-dokladi-na-finansovata-inspektsiya-news347608.html). Публикацията алармира за сериозен проблем, свързан с прозрачността на разкритията на злоупотреби с публични средства в дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция и Сметната палата. Оказва се, че половината доклади на АДФИ и някои ключови одитни доклади на Сметната палата не могат да бъдат оповестени пред обществото години наред, тъй като се изпращат на прокуратурата, а по закон материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора. Mediapool  установява, че  пращането на разкритията на АДФИ и Сметната палата на прокуратурата се използва за укриването им от обществото, а също и за да се държат в зависимост и подчинение определени държавни служители, отговорни за нарушенията. Разследването по проекта не е отразено от никоя друга медия, но има голям практически отзвук. Разкритието на Mediapool за липсата на прозрачност на одитите на Сметната палата, предадени на прокуратурата, е една от констатациите в ежегодния Доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в ЕС (оповестен на 5 юли 2023 г.), където на стр. 23 в частта за България е споменат проблемът с политическия натиск върху Сметната палата в условията на политическа нестабилност. Посочен е ангажиментът на палатата, обявен няколко дни след публикацията на Mediapool, че одитната институция ще публикува 17 извадки от одити, които до този момент не са били публични заради внасяне в прокуратурата (https://www.mediapool.bg/smetnata-palata-za-prav-pat-shte-oglasi-17-odita-potanali-v-chernata-dupka-v-prokuraturata-news348028.html).

https://www.mediapool.bg/active-mediapool-cat89.html

Social mediahttps://www.facebook.com/mediapool.bg

https://www.instagram.com/mediapool.bg/

https://youtube.com/@mediapool4092?si=hGnOkLJ3q-pL4IDV

https://twitter.com/Mediapoolbg

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: