EN | BG

Фонд Активни граждани

Търси
Втори двустранен семинар между представители на граждански организации от България и страните-донори
08/10/2020
Над 50 представители на НПО от България и страните-донори (Норвегия, Исландия и Лихтенщайн) се включиха в двустранния семинар, чиято цел беше да установи контакти и да постави начало на партньорства между граждански организации във връзка със стартиралия Втори конкурс за стратегически проекти на Фонд Активни граждани България.

 

Предвид ограниченията, наложени от противоепидемичните мерки във връзка с Covid-19, семинарът се проведе онлайн.


Елица Маркова, програмен мениджър на Фонд Активни граждани България, запозна участниците с условията и спецификите на текущия конкурс за стратегически проекти. Тя обърна специално внимание на допълнителните възможности за финансиране - Мярка 1, която предвижда отпускането на средства за разработване на проектна идея с партньори от държавите-донори (seed money facility) .


В Норвегия съществуват 115 хиляди граждански организации, а над 80% от гражданите на страната членуват в една или повече от тях, каза Csilla Czimbalmos от Норвежкия Хелзинкски комитет. Тя запозна участниците в семинара със състоянието на гражданския сектор в Норвегия и представи възможностите за търсене на партньорски организации чрез портала https://ngonorway.org.


Друг акцент в срещата беше участието на Margret Steinthorsdottir, директор на Исландския център за човешки права. Тя представи основните граждански организации в страната й и възможностите за сътрудничество с български НПО.


Участниците в онлайн семинара продължиха работа в шест виртуални стаи, съответстващи на шестте тематични приоритета за Втория конкурс за стратегически проекти. Там те обсъждаха потенциални идеи за реализация на съвместни проекти в партньорство с организации от страните-донори.