Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 3, 4 и 6)
Четвърта (извънредна) сесия на Схемата за малки инициативи (март 2022 - април 2022)
Тематичен приоритет № 3: Овластяване на уязвими групи

Вх. №: ACF/991

Oрганизация: Център за развитие на устойчиви общности

Партньори:
Българско училище за политика “Димитър Паница”, България

Име на проект: Партньорство за устойчиво приобщаване на бежанци
Продължителност в месеци: 12
Регион за планиране: Югозападен
Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 17067.00 (EUR)

Описание:

Проект „Партньорство за устойчиво приобщаване на бежанци“ има за цел създаването на умения в представители на бежанските общности, включително и украинска за разпознаване на институционалната среда и точките за достъп до системата за вземане на решения в България. Партньори в проекта са Център за развитие на устойчиви общности (ЦРУО) и Българско училище по политика (БУП) с активната подкрепа на Върховен комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН). През 12-те месеца работа се предвижда анализ на нуждите и предизвикателствата през бежанците и конструиране на Борд за застъпничество и приобщаване на бежанци (работно заглавие) с участието на 15 представители на арабската, афганистанската и украинската общности, които да преминат обучение за разработване и прилагане на политики за интеграция, осигурено от експерти на партньорските организации. Предстои разработването и прилагането на модел за включване на борда в институционалната среда; както и Пътна карта за работа с институциите. Дейностите на проекта са локализирани в София, като е предвидено разпространение на резултатите посредством комуникационните канали на партньорите и тяхната партньорска мрежа до 30 000 бежанци, мигранти, търсещи убежище и 20 граждански организации с интерес по темата. Проектът стартира на 01.09.2022 г. и е предвидено да приключи през м. август 2023 г. с финална пресконференция. Проектът е на стойност 17 067 евро и се финансира от фонд Активни граждани България по ФМ на ЕИП 2014 – 2021 година.
 


Резултати:

Проектът си постави за цел да подобри разбирането за потребностите на настоящата вълна бежанци, както и да спомогне за тяхното включване към съществуващата институционална рамка в България. Конструирането на Борд надгради съществуващия опит в овластяването на бежанците чрез обучения на представители на бежански общности за участието им в обществените процеси. Бордът също създава капацитет за провеждане на инициативи за подобряване на работата на отговорните институции, спрямо голямата съвкупност – бежанци, адресира съществуващите институционални дефицити и включване на заинтересованите страни в процеса на разработване на политики в подкрепа на бежанци.
Проектът беше изпълнен в партньорство с Българското училище за политика «Димитър Паница» и активното включване на организации, които работят с бежанци и мигранти, сред тях ВКБООН, Съвет на жените ебжанци в България (СЖББ), Център за разрешаване на спорове, Фондация «Достъп до права», Бежанско-мигрантската служба на БЧК, Българския съвет за бежанци, НБУ, «Си Ви Ес - България» , «Център за правна помощ – Глас в България“(ЦПП)» и др. В рамките на проекта са създадени Правила за провеждане на процедура за селекция и избор на членове на Борд за застъпничество и приобщаване на бежанци, избор на Борд с активното участие на 15 представителя на бежанската общност, избор на име, лого и устав на структурата – National Assembly of Refugees in Bulgaria (NAR), провеждане на обучения, изработка на методология за анализ на нуждите и предизвикателствата пред бежанците, подготвен „Анализ на нуждите и предизвикателствата пред бежанците“, изработка на „Пътна карта за работа с институциите“.

Създаден e активен към настоящия момент Борд (NAR) със създадено място в Signal за периодични срещи и дискусии. Създадена е „Пътна карта за работа с институциите“, която да подпомогне по-лесната ориентация както на членовете на Борда, така и на новопристигнали мигранти и бежанци. Изградени са добри партньорски контакти и вече реално участие на NAR в инициативи и проекти на други организации, работещи с тази целева аудитория – ВКБООН и СЖББ.
Създаден е капацитет на членовете на NAR и е изградена партньорска мрежа, в която организацията да бъде разпозната като доверен партньор.


За повече информация:
https://cscd-bg.org/bg/proekti/partnyorstvo-za-ustoychivo-priobshtavane-na-bezhantsi
https://schoolofpolitics.org/2022/09/14/partnyorstvo-za-ustojchivo-priobsthavane-na-bezhanczi-2022-2023/ 

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: