Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 3, 4 и 6)
Четвърта (извънредна) сесия на Схемата за малки инициативи (март 2022 - април 2022)
Тематичен приоритет № 3: Овластяване на уязвими групи

Вх. №: ACF/927

Oрганизация: Сдружение с нестопанска цел "Хоризонти" Област: Бургас
Община: Бургас
Населено място: гр. Бургас
Пощенски код: 8000
пл. "Баба Ганка" 4, ет.4

Име на проект: Виртуален хайд парк „Гласът на младите” – стимулиране на гражданска активност сред украински младежи - бежанци в България
Продължителност в месеци: 7
Регион за планиране: Югоизточен
Област: Бургас
Община: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 4999.70 (EUR)

Описание:

Проектът стимулира прякото участие на младите украински бежанци в обществения живот на България. Войната принуди над 15 000 бежанци да потърсят убежище в Бургаска област, да започнат нов живот в нова среда. В състояние на посттравматичен стрес, те тепърва ще трябва да се социализират и да планират бъдещето си. Виртуален хайд парк „Гласът на младите” ще им помогне чрез създаване практическа програма за гражданска активност.
Младежите са в интернет пространството, там ще се развие и проектът. Чрез онлайн менторство и 1 присъствено обучение ще бъдат обучени 15 украински младежи. Те ще придобият нови знания за правата и възможностите си, ще създадат подкаст, които ще провокира към критично мислене и активна гражданска позиция по теми като права на човека, демократични принципи, застъпничество и др., ще споделят знаията си със свои връстници, които ще привлекат към идеята за младежка гражданска активност и участие във виртуалния хайд парк. Той ще се проведе онлайн в шест сесии/веднъж месечно/ и ще представлява дигитално пространство за свободно споделяне на проблеми и начините за тяхното решаване, за пряк контакт с местните институции. Хайдпарк ще е със свободен достъп, младежите ще бъдат насърчени да търсят решение на проблемите чрез диалог с представители на институциите - ключови фигури ще отговарят на въпросите, ще се включат като събеседници и в подкаситте.
Хайдпаркът и подкастът, създадени по проекта, ще бъдат общо достъпни чрез Интеренет, което значително ще увеличи броя на ползвателите на предоставената информация.
Целеви групи и преки ползватели на проекта са украински младежи-бежанци между 18 и 29 години. Чрез дейностите си проектът не само ще спомогне за намаляване на отрицателните ефекти от войната, но и ще убеди украинските младежи, че бъдещият им живот е тяхна отговорност сега, ще вдъхне спокойствие и увереност в силите ми и в по-дългосрочен план ще ги стимулира активно да се включат в обществения и социалния живот на България.


Резултати:

Проектът имаше за цел да се идентифицират проблемите на украинските бежанци със статут за временно пребиваване в Бургаска област и да се създадат възможности за тяхното интергриране в местното общество. По време на изпълнението на проекта в Бургаска област пребиваваха около 20 000 украински бежанци със статут за временна закрила, като техният брой се променяше в зависимост от избора им на място за пребиваване и от хода на войната в страната им.
Проектът създаде практическа програма за стимулиране на прякото участие на украинските бежанци в българския обществен живот и в изработването на публични политики. Чрез провеждане на Виртуален хайд парк бе създадено дигитално пространство за свободно споделяне на проблеми и за търсене на начини за тяхното решаване, както и за пряк контакт с местните институции. В наставническа програма бяха обучени 11 украниски бежанци, които станаха социални медиатори в помощ на своите сънародници, бяха изработени и публикувани в публичното пространство 9 епизода на подкаст по злободневни теми, касаещи проблемите на бежанците в областта /в YouTube и Фейсбук страницата на проекта/, бяха проведени 3 информационни дни, издадени информационни флайери и отпечатан наръчник на украински език „Пътеводител в Бургаски регион. В помощ на бягащите от войната в Украйна. Наръчникът присъства и в дигиталното пространство през Фейсбук страницата на проекта, която е редовно поддържана с актуална информация. За изпълнението на дейностите СНЦ „Хоризонти” привлече като съмишленици различни местни структури – Областна администрация, Община Бургас, Почетното консулство на Украйна в Бургас, читалища, организации на украинската диаспора и др.
Чрез провеждане на Виртуален хайд парк „Гласът на младите” бяха идентифицирани основните проблеми, затрудняващи културната адаптация и социалната интеграция на украинските бежанци в Бургаска област и бяха извършени конкретните дейности, които предлагат начини за разрешаване на проблемите:
- подкаст в 9 епизода, предлагащ решение на най-наболелите проблеми.
- обучени 11 социални медиатори, подпомагащи включването на своите сънародници в обществения живот.
- издаване на наръчник „Пътеводител в Бургаски регион. В помощ на бягащите от войната в Украйна” на украински език. Наръчникът бе разпространен сред украниските бежанци и сред все по-нарастващата украинска диаспора в Бургаска област.
- поредица от срещи с различни държавни и местни организации, които бяха уведомени за основните проблеми, които срещат украинските бежанци в региона.
- Изпълнението на проекта ни срещна с институции и организации със сходни ценности и цели. Създадохме нови партньорства, някои от които имат потенциал за бъдещи общи дейности – Почетното консулство на Украйна в Бургас, Сдружение „Диаспора Украйна – Бургас” и др., с които ще продължим да работим в помощ на интеграцията на украинските бежанци в Бургаска област.

Повече за проекта:
- https://www.facebook.com/profile.php?id=100087647910300
- https://www.youtube.com/playlist?list=PLHrIZ57UCuLrnAf_5OJsjTiW908HYzH21

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: