Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 3, 4 и 6)
Четвърта (извънредна) сесия на Схемата за малки инициативи (март 2022 - април 2022)
Тематичен приоритет № 3: Овластяване на уязвими групи

Вх. №: ACF/936

Oрганизация: ФОНДАЦИЯ СИНЕРГИА Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1202
ул. "Бачо Киро" № 47

Име на проект: БЛИНФО – глас, който се чува
Продължителност в месеци: 12
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 18800.00 (EUR)

Описание:

Проектът подкрепя незрящи лица, бежанци от Украйна. Целта на проекта е да насърчи бежанци от Украйна със зрителни увреждания, да разкажат личните си истории. По този начин ще помогнем за повишаване на доверието във възможните решения на проблемите, укрепване на връзката между медиите и представителите на уязвимите групи, както и засилването на оптимизма, ангажираността и личната отговорност към актуалните обществени проблеми от страна на гражданите. Проектът въвежда иновативен подход чрез изграждане на микрообщност със споделени ценности, истории и повишени знания и умения за споделяне, разказване, осмисляне и съобщаване на истории и поставянето им в по-широк контекст, който е ориентиран към решения и базиран на факти. Ангажира бежанци от Украйна, които чрез своите лични истории, както и чрез историите, които ще съберат, ще помогнат за промяна в начина, по който се възприема темата за войната като същевременно ще повиши компетенциите им за работа с истории (storytelling). Чрез срещи, обучения, събрани истории, проектът ще допринесе за подобряване на информационния климат и нагласи в обществото към ключови за новинарските емисии теми свързани с бежанците и как България реагира на предизвикателствата на войната в Украйна. Полза от проекта ще имат бежанци от Украйна, хора със зрителни увреждания и медии.


Резултати:

Проектът имаше за цел да насърчи представители на уязвими групи, в т.ч. бежанци от Украйна със зрителни увреждания, да разкажат личните си истории, да бъдат чути и да помогнат на други бежанци в процеса на събиране и споделяне на истории от войната "от първа ръка".


Проектът повлия положително на целевите групи и заинтересованите страни:
 Чрез Медиите: всички публикации са видими за широката общественост, незрящите, като представители на хората с увреждания и бежанците. Материалите са качени на БЛИНФО. Така всички материали са достъпни за самостоятелно прочитане и информиране.
 Украински граждани, бежанци от войната, бяха част от проекта и разписаха основните статии за войната от първо лице. Също така има публикувани и статии на украински език, въпреки че украинците, които живеят в България, вече говорят и четат на български език. По проекта бяха назначени и работеха 3-ма украински граждани, двама от които незрящи.
 Незрящата общност: беше включена активно в проекта чрез 7 свои представители. Всички публикации и материали, качени на сайта БЛИНФО, са достъпни за четене и от пасивните ползватели на сайта /четящата незряща общност/.

 

Чрез проекта Фондация „Синергиа“ стана по-видима за обществото, по-разпознаваема сред незрящата общност и украинската общност в България, както и се ползва с по-голямо доверие от целевите групи.


Проектът беше изпълнен чрез овластяването на хора със зрителни увреждания и бежанци от Украйна. Екипът, който работеше за информационно-медийния портал БЛИНФО /медия, списвана от незрящи лица/, се състоеше от 3-ма украински бежанци /двама от тях незрящи/ и екип от още 3-ма незрящи лица. Бяха привлечени още 2-ма незрящи лица, участващи в дейности на проекта в качеството си на външни експерти. Или обобщено работата по проекта беше изпълнена от 7 незрящи лица и 3-ма бежанци от Украйна. Екипът беше обучен да прилага иновативни storytelling подходи и методи при списването на статиите, публикувани на БЛИНФО. По проекта бяха разказани от първо лице 11 вълнуващи истории от войната в Украйна, също така бяха поместени още 12 статии на различна тематика, които вълнуват обществото на незрящите хора. Бяха публикувани и 5 интервюта, чиято цел е да се повиши публичният имидж на Фондация „Синергиа“ и на НПО сектора като цяло.
Повече за проекта: https://blinfo.bg/

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: