Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Четвърта (извънредна) сесия на Схемата за малки инициативи (март 2022 - април 2022)
Тематичен приоритет № 1: Подобряване на демократичната култура и гражданска осведоменост

Вх. №: ACF/964

Oрганизация: Фондация "Стойна Кръстанова"

Партньори:
Сдружение "Непорасналите", България

Име на проект: Заедно и равни: правата на търсещите убежище и закрила
Продължителност в месеци: 10
Регион за планиране: Южен централен
Област: Пловдив
Община: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 14994.00 (EUR)

Описание:

 

Нуждата от предлагания проект е обоснована с предварителното проучване от екипа на ситуацията, породена бежанската вълна – следствие от войната в Украйна. Информацията от портала за данни показва, че само за няколко месеца броят на украинските бежанци в Пловдив и Пловдивска област е нарастнал почти пет пъти. Макар Конвенцията за бежанците да посочва норми и правила за намиране на трайни решения за изграждане отново на живот в достойнство и мир, хората не винаги са запознати добре със законовите рамки и с правата, които имат в страната на убежище.
Нашият интердисциплинарен екип от етнолози, антрополози, социолози и юристи сме подготвени за проучване с методите на спешната антропология в пет избрани контролни селища с различен тип характеристики от Пловдивска област. То ни помага да съберем информация от средата на бежанците, включително на създадените от тях организации, на институциите, които работят с тях, на хората и фирмите, които им помагат да изградят живота си тук (работодатели, наемодатели, доброволци). Анализът на данните е основа за разбиране на ситуацията и за идентифициране на проблемите на уязвимата група. Това вече е предпоставка да се потърсят възможности за законов отговор и за преодоляване на възникващи кризи и конфликти, а също и за намаляване на негативите от войната.
Проучването включва срещи и интервюта с бежанците от Украйна и заснемането на основни видео-казуси за трудности в житейските ситуации, както и срещи и разговори с представители на институции и организации, които им съдействат при установяването в България. Заснемането и оформянето на видео-казусите е задача на нашия партньор по проекта – сдружение „Непорасналите“. Чрез преглед на материалите се представя "актуална снимка" на ситуацията. Нейният аналитичен прочит дава възможност да се идентифицират проблемите на уязвимата група и възможностите за законов отговор. Важните въпроси и възможните решения се оформят в наръчник с практически съвети, който се предоставя на бежанците. Материалите от изследването са и основа за подготовка на информационна кампания за бежанци и доброволци, за да ги запознава с правните и хуманитарните стандарти, но също и за гражданите, които да придобият по-висока осведоменост за ситуацията. 


Резултати:
Проектът има за цел да се идентифицира проблемите на украйнските бежанци в България и възможностите за законов отговор, като се изработят конкретни препоръки, и се проведе информационна кампания за преодоляване на информационното неравенство. При планирането на проекта броят на бежанците в област Пловдив са между 3000 и 5000 души, но за проектния период техният брой нараства двойно и нуждата от проектните дейности става дори по-голяма.
 
Проектът беше проведен в сътрудничество и с участието на представители на бежанците, НПО в региона, които работят с бежанци и отговорните институции. Беше проведен кризисен антропологичен анализ и правен анализ на наличния емпиричен материал за нуждите на бежанците. Откроени бяха пет вида казуси, по които проектът работи и предложи решение в Наръчника за правата на търсещите убежище в България и в кратки видео филми. Наръчникът беше преведен и на украйнски език, тъй като беше установено, че липсата на информация на роден език е една от основните бариери пред бежанците. 
 
 
Проектът идентифицира проблеми, които затрудняват културната адаптация и социалната интеграция на украинците в България, в частност в Пловдив и предложи решения чрез изготвения Наръчник и информационните видеа, които ще са полезни не само за бежанците от региона на Пловдив, но и за цялата страна:
- Признаване на дипломи
- Преквалификация и обучение в български университети
- Откриване на фирма и създаване на банкова сметка.
- Признаване на нетрудоспособност от ТЕЛК
- Доброволчески и хуманитарни организации, подпомагащи украинските граждани.
 
Наръчникът беше разпространен сред представители на администрацията и НПО, които работят с украйнски бежанци и сред самите украйнци, които се включиха в проескта.  Бяха проведени срещи с Министъра на образованието и науката, за да поставим проблема с високите такси и невъзможността на украинските младежи да продължат образованието си в България и с екипа на Агенция „Социално подпомагане“, Пловдив. Екипът съдейства на представител на целевата група и изгради алгоритъм за издаване на ТЕЛК-ово решение, след което и други украинци подадоха документи в ТЕЛК и разбраха, че това е достижима цел.
Екипът на проекта беше включен в мрежа с други организации, които работят с украински бежанци в Пловдив и страната, вкл. в регистъра на БКБООН. 
 

Продуктите по проекта, включително Наръчника на български  и украйнски - https://fondationsk-bg.com/portfolio/zaedno-i-ravni/?portfolioCats=108

 

Видео казуси - https://www.youtube.com/channel/UCB2rT5bksgm1p_WFrJcPoGg

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: