Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 3, 4 и 6)
Втори конкурс за стратегически проекти (септември 2020 - януари 2021)
Тематичен приоритет № 3: Овластяване на уязвими групи

Вх. №: ACF/926

Oрганизация: Фондация Хоризонти Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1772
жк Студентски град, бл. 55, вх. Г, ет. 6

Име на проект: В помощ на дигиталното приобщаване на хората със зрителни увреждания
Продължителност в месеци: 15
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 69091.00 (EUR)

Описание:

През 2020 г. поради епидемичната обстановка много бизнеси образователния процес преминаха на учене и работа от дистанция. Образователната система и бизнесът не бяха подготвени за това. В тази ситуация хората с увреждания (вкл. и деца) на практика останаха извън този процес, най-вече поради липсата на достъп и умения за боравене с ползваните платформи за онлайн обучение и работа. Независимо колко ще продължи епидемичната обстановка, обучението и работата от разстояние е процес, който е интегрална част от дигиталното бъдеще на човечеството и хората със зрителни увреждания (ХЗУ), следва да бъдат включени в него наравно с всички други. Проектът цели чрез разработване на допълнителни, адаптирани инструменти, провеждане на обучения и консултации, да допринесе за по-ефективното включване в процеса на онлайн обучение и работа на хората с нарушено зрение в България. За постигане на тази цел, експерти на фондацията ще разработят ръководства за ползването на платформите за онлайн работа и обучение Microsoft Teams, Google Classroom и още една платформа, избрана според резултатите от проучване, което ще се проведе в началото на изпълнението. Трите ръководства за ползване на платформите ще бъдат издадени на брайлов шрифт, в електронен текстов формат и като аудио книга. На базата на тези ръководства ще бъдат разработени и публикувани аудиоклипове, в които нагледно ще се демонстрира изпълнението на най-често извършваните действия във всяка от избраните платформи. Ръководствата ще служат предимно за провеждането на обучения за работа със съответните платформи, аудиоклиповете ще могат да се слушат и изпълняват самостоятелно от незрящите потребители със съответното ниво на компютърна грамотност. Ще бъдат проведени обучения за работа с платформите за онлайн работене и учене с 5 групи ХЗУ (30 души), в които ще бъдат включени ученици, студенти, работещи и активни представители на неправителствени организации. За да бъдат покрити в максимална степен индивидуалните нужди на по-голям брой ХЗУ, висококвалифицирани експерти ще предоставят консултации за ползването на платформите за онлайн работа и учене, които ще обхванат поне 100 души. Със свободното разпространение на разработените ръководства и помагала техният полезен ефект ще може да се прояви при значително по-широк кръг ХЗУ (поне 15000 души). Така проекта ще допринесе за ефективното дигитално приобщаване на ХЗУ в двете основни жизнени човешки дейности - учене и работене, и съответно, за ефективното им упражняване на правото на образование и правото на труд.


Резултати:

Основната цел на проекта беше създаването на условия за приобщаване на хората със зрителни увреждания в България към процесите на онлайн обучение и работа. За постигането на тази цел бяха приложени два основни подхода:
- изработване на учебни помагала за обучение и самообучение; и
- провеждане на групови обучения и индивидуални консултации на хора със зрителни увреждания.
По проекта бяха разработени и издадени в достъпни формати учебни помагала с адаптирано за незрящи хора съдържание за три от най-популярните платформи за онлайн обучение, срещи и работа - Google Classroom, Zoom Cloud Meetings и Microsoft Teams. В Youtube бяха разработени и публикувани 12 подходящи за самообучение клипа, демонстриращи работата с екранен четец на незрящи хора с избраните три платформи.
Бяха проведени обучения на 5 групи от по 6 души със зрителни увреждания. Обученията включваха основните знания за работа с помощта на екранен четец с избраните три платформи. В обученията взеха участие студенти, учители, представители на НПО от различни градове.
Чрез индивидуални консултации хора със зрителни увреждания от цялата страна имаха възможност да получават от трима ключови експерти необходимите им специфични знания, отговори на въпроси и индивидуална помощ при и по повод ползването на своите компютри и мобилни устройства за работа с платформите за онлайн срещи, обучение и работа.


Устойчивост:
Разработените по проекта ръководства за незрящи създават възможност за провеждането на обучения и с други групи незрящи, и от други организации или образователни институции.
Обучените над 30 лица със зрителни увреждания притежават допълнителни умения, които им дават възможност по-успешно да изпълняват своите ангажименти в образованието и професионалната им реализация.
Като пряка целева група проектът обхвана над 130 незрящи лица, представители на училища и НПО от цялата страна, но публикуваните и разпространени ръководства и клипове чрез интернет могат да достигнат до неограничен кръг ползватели по целия свят. Вярваме, че с това проектът реално допринася за дигиталното приобщаване на хората със зрителни увреждания в България и за по-ефективното упражняване на техни основни човешки права - правото на образование и правото на труд.

Линк към една от видео демонстрациите за работа на незрящи потребители с платформата Zoom за потребители с екранни четци:
https://www.youtube.com/watch?v=zrrY8Jiwz5o


Линк към всички публикации, отнасящи се за проекта:
https://horizonti.bg/proekti-digitalno-priobshchavane
 

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: