Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 3, 4 и 6)
Втори конкурс за стратегически проекти (септември 2020 - януари 2021)
Тематичен приоритет № 3: Овластяване на уязвими групи

Вх. №: ACF/876

Oрганизация: Сдружение "Амала - Приятели" Област: Кюстендил
Община: Дупница
Населено място: гр. Дупница
Пощенски код: 2600
улица "Свети Иван Рилски" №29

Партньори:
Фондация ЕКИП, България

Име на проект: Активно гражданско застъпничество за НЕуязвимост на младите хора от община Дупница.
Продължителност в месеци: 18
Регион за планиране: Югозападен
Област: Кюстендил
Община: Дупница
Населено място: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 45499.06 (EUR)

Описание:

По данни от последното преброяване, населението в Община Дупница наброява около 46 000 жители.От тях 5675 са младeжи на възраст от 18 до 29 години. Ромската общност в град Дупница обитава крайните квартали на града и селата Джерман и Крайници.Ромската младеж продължава да бъде най-бедната, най-необразованата и най-изолираната част от обществения, социалния и икономически живот. Причините за това са комплексни: • липсва изграден механизъм, при който младежите да поставят своите проблеми и да търсят начини за тяхното разрешаване; • липсват знания и умения за участие в процеса на взимане на решения на местно ниво; • липсва диалог и контакти между младежката общност и взимащите решения. Всичко това води до липса на мотивация за участие в социалния и обществен живот и за включване в процеса по формиране и развитие на местни стратегии и публични политики. От резултатите от проекта ще се ползват местните ромски общности и местните власти в лицето на публични и държавни институции, доставчици на социални, здравни и образователни услуги, НПО. Чрез проекa ще се постигне: • стимулиране на гражданската активност на представители на ромските общности; • изграждане на местен капацитет за провеждане на застъпнически кампании и инициативи; • подобряване уменията на представителите на уязвими групи да упражнят своите права, да участват достойно в процесите на вземане на решения, както и за намаляване на икономическите и социални различия. Чрез обучението на млади хора на възраст от 18 до 29 год. (60 човека), представители на уязвими групи по КК № 6 "Обществени и граждански компетенции", "Застъпничество и овластяване" и реализиране на инициирани от тях застъпнически кампании ще се повлияе върху засилване ролята и активното участие на младите хора в обществено-икономическия живот на местната общност. Реализацията на проекта ще спомогне за тяхното самоорганизиране и овластяване. С предприетите инициативи и стимулиране на гражданската им активност ще се подобри социалния и икономически статус на хиляди българи в дългосрочен план и това ще доведе до подобряване на цялостното им благосъстояние. Партньорството с Фондация ЕКИП е провокирано от целите на проекта, които надхвърлят предоставянето на подкрепа в краткосрочен план и са свързани с прилагането на системни решения за застъпничество и овластяване на целевата група. Организацията е с богата експертиза в областта на застъпничеството и директната работа с ромски общности, което ще бъде гаранция за успешността и устойчивостта на резултатите.


Резултати:

Проектът имаше за цел да овласти млади хора от ромската общност в гр. Дупница и да насърчи участието им в икономическия и обществен живот, включително в процесите на вземане на решения по публични политики. Съществуващата и продължителна изолираност на общността, както и ограниченият достъп до основни ресурси поради дискриминационно отношение и нагласи, довеждат до ограничаване на правата им, влошават качеството им на живот и засилват тяхната неравнопоставеност.
Проектът беше реализиран от Сдружение „Амала-приятели“ и Фондация ЕКИП – партньор по проекта, и с широкото участие на представители на ромската общност. В инициативите се включиха местни институции, медии, представители на местната власт. Проектът стартира с първоначално изследване за степента на мотивация и идентифициране на участници за включване в проектните дейности, както и осигуряване на информация за сферите от живота на ромите, нуждаещи се от допълнителна защита и подкрепа – през техните очи и през очите на местните институции. 60 ромски младежи преминаха през обучение по Ключова компетентност 6 „Обществени и граждански компетенции“ – „Застъпничество, овластяване и социално включване“. В резултат на обученията участниците придобиха знания и развиха умения за провеждане на застъпнически кампании и инициативи. Те се запознаха с възможностите и начините за включване и участие в процесите за взимане на решения и реализиране на публични политики на местно ниво. В рамките на обучението участниците самостоятелно изготвиха концепции за провеждане на 4 местни застъпнически кампании.
- Проектът идентифицира проблеми, които затрудняват социалната интеграция на ромската общност в Община Дупница, в частност младите хора.
- Проектът инвестира в активирането на местен човешки ресурс, подкрепяйки ученето през целия живот, развиването на обществени и граждански компетенции, инициативност, лична и институционална отговорност и овластяване.
- Разпространен „Наръчник за застъпничество“.
- Проектът създаде ефективни канали за комуникация между ромската общност, институциите, НПО и местните власти. Очакваме поетите ангажименти от Община Дупница да бъдат осъществени. 

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: