Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Втори конкурс за стратегически проекти (септември 2020 - януари 2021)
Тематичен приоритет № 1: Подобряване на демократичната култура и гражданска осведоменост

Вх. №: ACF/714

Oрганизация: Сдружение "Национална мрежа за децата" Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1463
58, Vitosha Blvd.

Партньори:
Umboðsmaður barna, Исландия

Име на проект: Децата в сърцето на българската демокрация
Продължителност в месеци: 24
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 149948.60 (EUR)

Описание:

Политиките за детето бяха нападнати с цел подмяна на демократичните процеси в страната, като бяха използвани страховете на родителите. През последните две години и половина демократичните процеси са застрашени, като темата за децата и родителството беше използвана за пропаганда и дезинформация с цел отмяна на ключови важни нормативни актове, касаещи закрилата на детето. Тези атаки имат своите "успехи" в страната ни като отмяната на Истанбулската Конвенция, Националната стратегия за детето 2019-2030 и вече почти две години в България няма Стратегия за детето, въпреки че това е основно задължение на държавата по Закона за закрила на детето. Беше атакуван Закона за социалните услуги и имаше сериозна опасност този закон да не влезе в сила. Нападната беше системата за закрила на детето, детския телефон 116111, неправителствените организации и конкретни активисти, работещи по правата на децата. Тази тенденция за разрушаване на демократичните устои чрез фалшиви новини и пропаганда, касаещи децата, не е характерна само за България, но и за целия свят. Настоящият проект "Децата в сърцето на българската демокрация" предлага активни действия, насочени към политическите партии, обществеността и гражданските организации, като целта е да се подобри демократичната култура и гражданската осведоменост по политиките за детето. Проектът ще реализира дейности, насочени и към участието на гражданите при взимането на решения за детските политики. Дейностите ще се базират на активното участие на гражданите, на данни, факти и анализи от страна на гражданските организации, работещи с деца, така че да има солидна база за формулирането на обществени политики и провеждането на информиран дебат, а не дебат, повлиян от дезинформацията. В краткосрочен план, проектът цели аргументирано и емоционално да представя нуждата от последователни политически действия, които да осигуряват централно място на децата и семейство в демократичните процеси на страната. Целта в дългосрочен план е да се осигури застъпничество за създаването на Омбудсман на детето в България и именно затова настоящият проект се осъществява в партньорство с Омбудсмана на детето в Исландия. В крайна сметка идеята е да се практикуват устойчиви обществени модели на поведение, които да действат в интерес на подобряване на детските политики, както от страна на политическите партии, така и от страна на гражданските организации и активисти.


Резултати:

 

През последните години политиките за детето в България станаха жертва на дезинформацията и разпространението на фалшиви новини. Бяха използвани страховете на родителите с цел отмяна на ключови нормативни актове, касаещи закрилата на детето. Няколко години в България липсва Стратегия за детето, въпреки че това е основно задължение на държавата по Закона за закрила на детето. Проектът адресира нуждата промяната на националните политики за децата и семействата да бъде базирана на информирани решения и достоверни данни.

Проектът подпомогна политическите сили и гражданите  във  взимането на решения, свързани с детските политики, формулиране на обществени политики и информиран дебат по темите за децата и семействата. Дейностите бяха проведени в цялата страна и бяха свързани с предоставяне на достоверна информация – данни, факти и анализи, която позволява информирано включване в решенията за детските политики. В дългосрочен план целта е да се осигури застъпничество за създаването на Омбудсман на детето в България.

Проектът успя да постигне консенсус на експертите, работещи с деца на терен, които насочиха общественото внимание към темата за правата на децата и детските политики. Беше реализирано изследване на практиката на Омбудсмана на детето от Исландия,  благодарение на което бяха набрани съмишленици сред новосъздадения парламент, които да предлагат законопроекти за създаване Омбудсман на детето в България. 
Инициативата „Стани защитник на децата“ в парламента ангажира над 100 представители на политическите партии да работят в интерес на децата и семействата в рамките на 47-мо, 48-мо и 49-ото НС. Постигна се преструктуриране на Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта, семейството и спорта. Инициира се колективен иск пред Европейския комитет заради неприетата Национална стратегия за детето. Заедно с родители и активисти бяха събрани над 7000 подписа за истинска Детска болница и като резултат МЗ ще разработи анализ на нуждите.
Постигнати бяха  две важни нормативни промени в Наредба 26 на МЗ от 2007 г. за неосигурените бременни и приравняването на проследяването на бременността им като брой прегледи и гарантирани изследвания с това на осигурените и в Наредба 26 на МЗ от 2008 г. за дейността на яслите и яслените групи – с разширяване на възможността за назначаване на педагози в тези групи, а не само на медицински лица.
Друг успех е приетите от НС, изменения и допълнение на Закона за предучилищното и училищно образование, които предвиждат преминаване на детските ясли и яслените групи в детските градини от настоящия им принципал Министерство на здравеопазването към структурата на Министерство на образованието и науката. Това ще позволи да се започне дългоочакваната и дълго отлагана реформа в услугите за ранно образование и грижа в общинските детски ясли и градини.
Проектът успя да се застъпи за безопасното връщане на над 400 000 деца в училищата по време на Ковид пандемията.
Официален партньор в проекта е Омбудсмана на Исландия. Благодарение на реализираните пътувания между представители на НМД и Омбудсмана на Исландия, беше изготвено и представено билингвистично Предложение за нормативна уредба и устройство на институция на омбудсман на детето в Република България (Policy Plan). Този документ ще бъде в подкрепа за бъдещи застъпническите дейности на НМД пред държавните институции в България. 

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: