Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Втори конкурс за стратегически проекти (септември 2020 - януари 2021)
Тематичен приоритет № 1: Подобряване на демократичната култура и гражданска осведоменост

Вх. №: ACF/713

Oрганизация: БГ Бъди активен Област: Пловдив
Община: Пловдив
Населено място: гр. Пловдив
Пощенски код: 4000
Ул. Петко Д. Петков 12, ет.1, ап.2

Партньори:
Nabolagshager AS, Норвегия

Име на проект: Квартална демокрация в градските общности
Продължителност в месеци: 24
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 159560.00 (EUR)

Описание:

С процесите на глобализация и урбанизация общностите се превърнаха в ключови играчи в политическия живот - общностите с ангажирани жители и чувство за гордост често имат по-малко неравенство, по-високи доходи и икономически перспективи. В България местните власти все още се ползват с висок авторитет на своите общности, тъй като жителите се дистанцират от вземането на решения. С модерна законодателна основа в България, интегрирана в правната рамка на ЕС, механизмите за прилагане и контрол се оказват сложни и неадекватни на реалността. Подобренията в местните общности до голяма степен зависят от добронамереността и желанието на местните власти за сътрудничество. Нашият проект цели да укрепи гражданското пространство в градските общности в България чрез демократично участие на хора в развитието на публичните пространства чрез концепция за плейсмейкинг и чрез насърчаване на местните политики за общността в публичните администрации. Проектът ще допринесе за подобряване на демократичната култура и гражданската осведоменост. В рамките на двугодишния проект (септември 2021 г. - септември 2023 г.) ние създаваме основата на методологията "плейсмейкинг за демокрация", подкрепяме 10 инициативи на общността в 4 града в България и 10 общностни форума с местни жители, създаваме инструменти за стартиране на граждански инициативи и осигуряване на общностно участие в процеса на вземане на решения на местно ниво и организираме 4 структурирани диалога на местно ниво и 1 на национално ниво, за да се преодолее разлика между законодателството и неговото прилагане. Чрез организиране на интервенции с гражданско участие, изграждане на капацитет на граждански организации и на общински служители, проектът ще допринесе за полагане на основите за демократичен диалог на местно и национално ниво, засилване на квартална демокрация в местните общности, вдъхновяване за жителите да се включат в политически процеси на местно ниво и насърчаване на доверието между членовете на общността. Проектът се осъществява в партньорство с Наболагсхагер (Nabolagshager – NLH- Норвегия). Притежавайки богат опит в плейсмейкинг, демократичното участие, изграждането на капацитет и застъпничеството, 2 експерти от организацията ще помогнат да направят анализ на добрите практики в България, да създадат необходимите инструменти и да организират обучения за гражданските организации и местните активисти. Това партньорство също ще осигури елемент на застъпничество в комуникацията с публичните институции.


Резултати:

Проектът цели да ангажира и подкрепи гражданите в развитието на публичните пространства чрез концепция за плейсмейкинг и демократичен диалог на местно и национално ниво. По този начин се постига засилване на квартална демокрация в местните общности, вдъхновяване за жителите да се включат в политически процеси на местно ниво и насърчаване на доверието между членовете на общността.

Проектът създаде концепция "плейсмейкинг за демокрация" като преносима методология за подобряване на гражданското участие в конкретна общност чрез специално разработени инструменти за насърчаване на диалог между граждани, граждански организации и общини. Методологията беше тестване чрез 8 пилотни плейсмейкинг интервенции.  В Харманли, Стамболийски и Нови Искър интервенциите ангажираха деца, родители и учители в образователни работилници за плейсмейкинг и в създаването на зелени пространства за дейности на открито. В район Люлин в София интервенцията ангажира хора с увредено зрение за създаване на безопасно и достъпно пространство за социализиране. Останалите интервенции в София, Пловдив и Хасково бяха насочени към градски квартали с липса на достъпни зелени площи чрез участието на местните жители.

В допълнение бяха проучени добри практики и законодателството в България и Норвегия и бяха проведени диалози на местно ниво между гражданите и общинските власти за решаване на проблеми на общността. Инициативата ангажира местни граждански активисти през целия период на проекта (в проучвания, консултации, вземане на решения, обучения и т.н.), както експерти от различни дисциплини, институции и граждански организации.

Разработените материали, насочени към граждански активисти, общини, училища и малки организации, дават ясни насоки как да се подобри участието на всички заинтересовани за развитието на местните общности. Ресурсите са гъвкави позволяват адаптирането им към конкретен контекст. Основният инструмент “плейсмейкинг за демокрация” включва проучване на основните тенденции за плейсмейкинг в България и Норвегия със сравнителен анализ между двете държави; Наръчник за общността с инструменти за организация на плейсмейкинг проекти и наръчник за общини с насоки за по-добро включване на граждани (публикуван и на сайта на НСОРБ).

На национално ниво проектът събра над 150 обществени активисти, граждански организации, общини, национални публични институции и медии, за да подкрепят създаването на националната плейсмейкинг мрежа. Мрежата продължава да функционира като hub за обмен на информация, практики и предизвикателства. Възприет е подходът отдолу-нагоре, като методологията е насочена към ниво общност, местните жители и малките организации. Това по същество позволява да се отговори на предизвикателствата на местния контекст чрез предоставяне на по-добри решения. Плейсмейкинг мрежата в България, за разлика от други държави, се развива по инициатива на гражданския (НПО) сектор (в Норвегия, например, стартира по инициатива на публични институции).

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: