Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Трета сесия на Схемата за малки инициативи (юни 2020 - септември 2020)
Тематичен приоритет № 1: Подобряване на демократичната култура и гражданска осведоменост

Вх. №: ACF/695

Oрганизация: МАЙ СЕНЧЪРИ Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1113
улица Елемаг 19, блок 309, ап. 24, Поща 24

Име на проект: Електронни поуки от историята за България след COVID-19
Продължителност в месеци: 6
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 10000.00 (EUR)

Описание:

Електронното образование в България все още не е на нужното ниво, особено отчитайки важността на дистанционното образование и опасността от нова вълна на коронавирус и затваряне на училищата. Необходима е по-голяма дисциплина при прилагането на мерките по COVID-19, по-висока обща хигиена и отговорност от страна на отделни общности. COVID-19 е не само медицински проблем, но и икономически, политически и социален. Организацията ни Мy Century e популярен дигитален образователен ресурс с видео-свидетелства за представяне на близкото минало. Имаме неформално партньорство с Фондация “Просвета”за включване на наши филми в дигиталните учебници на “Просвета”. За този проект искаме да подготвим 3 кратки филма за справянето със здравни кризи в България в миналото и с тях да предизвикаме дискусия по въпросите на общественото здраве. Темите на тези филми с архивни кадри са: Успешната ваксина срещу туберкулоза; Овладяването на ХИВ/СПИН; Предизвикателства пред здравните медиатори по време на COVID-19. Този продукт цели да разшири представата за възможностите на дигиталните медии да образоват общественото мнение по посока на вземане на важни решения в здравеопазването като въвеждането на теми от областта на общественото здраве в учебните програми. Филмите ни ще бъдат предназначени за целеви групи като ромите и ще включват добри практики на български роми в Лондон. Планираме да покажем филмите в кв. Кошарник, Монтана и организираме дискусия с медиаторите в квартала, населен предимно с роми.


Резултати:

MyCentury.tv е популярен уебсайт с видео, който съчетава архивни кадри и свидетелски разкази за някои от най-важните събития на 20-ти век. Това е висококачествен ресурс за преподаване на история в училище, а негови филми са включени в електронните учебници на издателство “Просвета”.

По проекта “Електронни поуки от историята за България след COVID-19” Май Сенчъри подготви три кратки филма, всеки един от които разглежда здравна криза от миналото в България и търси отговори на въпроса, дали има поуки от тях за днешната пандемия в страната. Всеки един от тези филми включва уникални архивни кадри, открити в Българска национална филмотека и интервюта с хора, свързани със съответния период от историята.

Първият филм разглежда епидемията от туберкулоза в България през 1950-те години и развитието на ваксината БЦЖ, вторият представя навлизането на ХИВ/СПИН в България през 1980-те и отношението на властите тогава към серопозитивните. Третият филм разглежда по-неотдавнашни събития от началото на този век и здравните проблеми на ромското население, представени са здравните медиатори в ромския квартал Кошарник край Монтана.

И трите филма са подготвени и заснети така, че да предизвикват въпроси и водят до дебат в класните стаи или сред студенти и вече бяха включени в електронните учебници на издателство “Просвета”. Те бяха качени и на редица уебсайтове за общо ползване и образование. Проектът ни беше представен през септември 2021 на специална пресконференция в София и предизвика оживен медиен интерес, намери място и сред новините, в телевизионни интервюта, включително БНТ и Блумбърг, по национални радиопрограми (БНР и Дарик), местните медии в Монтана. Някои от интервютата търсеха отговори на въпроси около ниския процент на ваксинация срещу COVID-19 в България, а в други от тях акцентът беше за ролята на електронното обучение в бъдеще.

Устойчивост: Продуктите на нашия проект, трите образователни филма, са вече в интернет и ще останат свободно-достъпни като ресурс, който насърчава обсъждането на въпросите на общественото здраве между учители и ученици като част от обучението с електронни учебници.

Сайтът на организацията ни е: https://mycentury.tv

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: