Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Трета сесия на Схемата за малки инициативи (юни 2020 - септември 2020)
Тематичен приоритет № 1: Подобряване на демократичната култура и гражданска осведоменост

Вх. №: ACF/681

Oрганизация: НАЦИОНАЛНА ПАЦИЕНТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1000
ул. Любен Каравелов 3

Име на проект: Пациентският отговор срещу COVID-19
Продължителност в месеци: 6
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 9906.00 (EUR)

Описание:

Кризата с COVID-19 предизвика поредица от противодействия в условията на променящи се обстоятелства. Политиките в условията на пандемията, както срещу разпространението на вируса, така и срещу ефектите от ограничителните мерки, често имат временен характер и все още липсва дългосрочна политика за преодоляване на кризата. Действията на правителството в голямата си част са директивни, а не консолидирани, липсва въвлеченост на гражданския сектор и широк диалог с участието на всички заинтересовани страни. Национална пациентска организация беше сред първите представители на гражданското общество, които взеха участие в справянето с COVID кризата посредством стартирането на COVID Алианс и разкриването на телефонна консултативна линия за хора с хронични заболявания. Необходимо е обаче по-широко въвличане на гражданските организации и на пациентската общност в отговора срещу COVID. За тази цел проектът предвижда да въвлече пациентски организации, които да проучат процесите, свързани с достъпа до здравна грижа в условията на COVID-19 и да дадат препоръки за по-ефективни политики в това отношение, изхождайки от пациентската позиция. Мерките срещу COVID-19 затрудниха поддържането на връзки с местните структури на Национална пациентска организация. Чрез проекта ще се инвестира в оптимизирането на тези връзки, както и в обучението и развитието на пациентските организации в страната. Хората с хронични заболявания и техните граждански структури са основни ползватели на проекта.


Резултати:

Проектът имаше за цел да подобри гражданското и пациентското включване в политиката срещу Ковид-19 като ангажира пациентски представители в мониторинг на ефекта от Ковид кризата върху достъпа до здравеопазване и изготви препоръки. Предвидено беше реализирането на две проучвания – пациентско и представително социологическо, които да очертаят основните проблеми, свързани с достъпа до здравеопазване в условията на Ковид и да подкрепят дебата по темата.

 

Проведеното пациентско проучване достигна до 84 човека с хронични заболявания в седем области на страната и показа, че тази категория пациенти са имали значително повече затруднения с достъпа до здравна грижа, в сравнение с общото население на страната. Изведени бяха препоръки, които бяха обсъдени и допълнени по време на граждански дебат с участието на различни заинтересовани страни в здравеопазването. Проектът реализира и съществено медийно отразяване на установените резултати в регионални и национални медии.

 

Ковид кризата ще продължи да бъде предизвикателство пред здравната система. Резултатите и препоръките от проекта са източник на информация за предпримането на ефективни публични политики и някои от препоръките вече са в действие, като например разкриването на отделни „коридори“ за Ковид болни и подобряване на доболничната помощ. От друга страна, повишаването на капацитета на пациентските организации чрез обучение и подкрепа за провеждане на пациентски мониторинг ще има дългосрочно влияние върху тяхната устойчивост. 

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: