Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Трета сесия на Схемата за малки инициативи (юни 2020 - септември 2020)
Тематичен приоритет № 1: Подобряване на демократичната култура и гражданска осведоменост

Вх. №: ACF/689

Oрганизация: Фондация Антикорупционен фонд Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1000
Княз Борис I 71, ет. 2

Име на проект: Нарушена легитимност: контролираният и купен вот в България, размер и влияние.
Продължителност в месеци: 7
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 9990.00 (EUR)

Описание:

Политическата корупция в изборния процес е пресечната точка, където зависимостите между политици, частен сектор и престъпния свят се срещат. През последните 30 години купуването на гласове и съмнения за манипулация на изборните резултати са съпътствали всеки политически избор в България. Социологически проучвания показват, че съмненията на гласоподаватели в честността на изборите води по-ниска избирателна активност и подрива демократичния процес. В тази връзка настоящият проект има за цел да ангажира по-активно гражданите в изборния процес и по този начин ще подобри участието им при вземане на решения по обществени политики, като им предостави обективна информация относно купуването на гласове и степента, в която то влияе на изборните резултати. В същото време идентифицирането на рискови секции на базата на статистически анализ ще позволи на правоохранителните органи да предприемат действия своевременно и противодействат на купуването на гласове по-ефективно. Наред с това, проектът ще предостави информация на гражданите за възможните ефекти на пандемията от Ковид-19 върху организацията на изборния процес, избирателната активност и изборните резултати. Основните продукти на проекта ще са доклад-анализи на размера и влиянието на купения вот при проведените в периода 2013-2019 политически избори и на предстоящите парламентарните избори. Списък с избирателни секции, където рискът от купуване на гласове е по-висок, ще бъде предоставен на правоохранителните органи.


Резултати:

През последните 30 години купуването на гласове и съмнения за манипулация на изборните резултати са съпътствали всеки политически избор в България. Редица социологически проучвания показаха, че съмненията на гласоподаватели в честността на изборите води по-ниска избирателна активност и подрива демократичния процес. В тази връзка проектът имаше за цел да ангажира по-активно гражданите в изборния процес и по този начин да подобри участието им при вземане на решения по обществени политики,като им предостави обективна информация относно купуването на гласове и степента, в която то влияе на изборните резултати. В същото време идентифицирането на рискови секции на базата на статистически анализ би подпомогнало правоохранителните органи да предприемат действия своевременно и противодействат на купуването на гласове по-ефективно.

Наред с това, проектът имаше за цел предостави информация на гражданите за възможните ефекти на пандемията от Ковид- 19 върху организацията на изборния процес, избирателната активност и изборните резултати.

В тази връзка беше предвидено изготвяне на доклад-анализи на размера и влиянието на купения вот при проведените в периода 2013-2019 политически избори и на парламентарните избори на 4 април 2021 г, както и списък с избирателни секции, където рискът от купуване на гласове е по-висок, който да бъде предоставен на правоохранителните органи и на широката общественост. С цел по-ясното представяне на най-важните резултати от анализа бе предвидено изготвяне на кратко анимирано видео. Предвидени бяха и публични събития, които да популяризират изводите от изследванията.

Пандемията от КОВИД-19 принуди организацията да излъчни публичното представяне на резултатите от анализите единствено онлайн, без това да се отрази върху очакваните резултати.
Изготвен бе и допълнителен анализ на рисковите секции на извънредните парламентарни избори от юли 2021 г., както и публично събитие с основните изводи и допълнително анимирано видео.

Устойчивост:
Изготвени бяха общо 5 аналитични документа, базирани на изготвената методология за измерване на рисковия вот в страната. Анализите обхващат всички избори в България в периода 2013—2019 г., както и такъв на изборите от април 2021г и юли 2021 г.

Изготвени бяха и списъци с рисковите секции на изборите от април и юли, които бяха предоставени на правоохранителните органи с цел засилване на капацитета им за борба с купения и контролиран вот. Видно от засилената превантивна и разлседваща дейност на МВР, която продължава и след края на проекта, и от медийните изяви на служебния вътрешен министър, МВР активно използва продуктите на проекта с цел определяне на местата, в които да насочи ресурс.

Темата беше активно отразявана от медиите, а гражданите разполагат с ценен ресурс за собствения знания и за допълнителен анализ – кратки видеа, онагледяващи най-важните изводи от изследванията, както и списък с рисковите секции и интерактивни карти с геолокации.

Разработената методология позволява на организацията да следи резултатите от всички бъдещи избори и да информира широката общественост и правоохранителните органи за размера на контролирания и купен вот по места и занапред. Тя ще се използва непосредствено след края на проекта за анализ на резултатите от парламентарните избори на 14.11.2021 г.

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: