Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Трета сесия на Схемата за малки инициативи (юни 2020 - септември 2020)
Тематичен приоритет № 1: Подобряване на демократичната култура и гражданска осведоменост

Вх. №: ACF/638

Oрганизация: Фондация ХАЛО 2019 Област: Хасково
Община: Хасково
Населено място: гр. Хасково
Пощенски код: 6300
ул. "Стара планина" № 12

Партньори:
Община Хасково, България

Име на проект: Инициатива за граждански бюджети
Продължителност в месеци: 12
Регион за планиране: Южен централен
Област: Хасково
Община: Хасково
Населено място: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 6999.98 (EUR)

Описание:

В селата от община Хасково живеят над 17 500 души, чиито достъп до здравни и социални услуги, културни мероприятия е ограничен, поради липсата на средства за пътуване до града, където те са позиционирани. Възможностите на тези хора за участие във вземането на решения на местно ниво се изчерпват с гласуване на изборите. В условията на пандемия от COVID-19 жителите на селата бяха поставени в ситуация на зависимост от решенията на местните власти, без възможност да се мобилизират и да действат в отговор на техните собствени нужди. Повечето от тях нямат знанията и уменията да търсят финансиране на национално или европейско ниво, а на местно подобни мерки не съществуват. С настоящия проект планираме да преодолеем тази неравнопоставеност чрез активното включване на гражданите в решаването на проблеми и реализирането на инициативи на местно ниво. Предвиждаме разработването на Програма за граждански бюджети – универсален инструмент, който бързо и адекватно да отговаря на специфичните нужди на гражданите. Чрез обучения планираме най-малко 45 представители на целевата група (жителите на община Хасково и в частност на селата Войводово, Стамболийски и Малево) да придобият знания и умения по теми като застъпничество, лобиране, привличане на доброволци, планиране и изпълнение на инициативи и компютърна грамотност. Преки ползватели на резултатите от проекта ще са 3229 души от трите села, а в последствие и жителите на цяла община Хасково.


Резултати:

Проектът имаше за цел да подобри демократичната култура и да повиши гражданското участие в Община Хасково. В тази връзка Фондация ХАЛО и Община Хасково разработиха Програма за граждански бюджети, която пряко да въвлече гражданите в процесите на даване на предложения, вземане на решения на местно ниво и изпълнение на тези решения. Програмата беше приложена пилотно в три села от общината – Войводово, Малево и Стамболийски. Жителите на трите села представиха общо 20 идеи за граждански инициативи, избраха чрез гласуване за всяко от селата кои инициативи да бъдат реализирани и в крайна сметка с много ентусиазъм, креативност и бюджет от 1500€ осъществиха 8 граждански инициативи.

В хода на проекта жителите на селата Войводово, Малево и Стамболийски бяха включени в поредица от консултации и обучения по дигитални умения, застъпничество, гражданско участие. Това доведе до изграждането на ценен местен ресурс, откроиха се нови неформални лидери, които могат да вдъхновяват и да обединяват местната общност при реализрането на граждански инициативи. Благодарение на консултациите и партньорството с Община Хасково бяха разрешени 5 местни проблема.

Разработената в рамките на проекта Програма за граждански бюджети представлява инструмент в „ръцете“ на местната администрация, който може да намери приложение в различни ситуации – благоустройство на обществени пространства, развитие на социално предприемачество, откликването на специфични нужди на местните общности в кратки срокове и др. Пилотното изпълнение на програмата убеди местните власти в ефективността й и я утвърди като механизъм за включване на гражданите при решаването на проблеми на местно ниво. Фондация ХАЛО и Община Хасково работят по разширяване на териториалния обхват на програмата, осигуряване на средства за регулярното й изпълнение и създаване на мултидисциплинарен конултативен съвет от местни специалисти с разнообразна експертиза (юристи, архитекти, финансисти, представители на НПО и бизнеса, представители на местните институции), които да участват активно в прилагането на Програмата за граждански бюджети.

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: