Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Трета сесия на Схемата за малки инициативи (юни 2020 - септември 2020)
Тематичен приоритет № 1: Подобряване на демократичната култура и гражданска осведоменост

Вх. №: ACF/618

Oрганизация: Сдружение "Институт за социални изследвания и политики"

Име на проект: Оптимизиране на политики и неутрализиране на негативните ефекти от Covid - 19
Продължителност в месеци: 8
Регион за планиране: Югозападен
Област: Благоевград
Община: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 5955.60 (EUR)

Описание:

Необходимостта от проекта произтича от факта, че липсва концепция за ефективно провеждане на политиките по овладяване и омекотяване на негативните ефекти от COVID-19, която да се базира на емпирично установено и верифицирано знание за проблемите на гражданите. Липсата на систематичност и обоснованост води и до друг съществен недостатък – реализираните политики не могат да бъдат достатъчно ефективни и адекватни. Основната цел на проекта е да създаде подход при формулирането на политики за противодействие на пандемията, който се основава на научни изследвания. Проектът съответства на специфичната цел, доколкото предвижда осъществяване на социологически изследвания за установяване на опита на гражданите, рисковете, потребностите, оценка на мерките и политиките и др. Целта на проекта кореспондира с тематичния приоритет, като насърчава развитие на демократичната култура и включеност в процеса. Адресира се проблем, свързан с хаотичното формулиране на социалните, икономически мерки и здравни мерки по отношение на пандемията. Възможността за диалог между граждани и институции, посредством изследвания и анализи е стъпка към подобряването на демократичната култура, преодолявайки кризата на представителството. Проектът предлага възможност на институциите да оптимизират и създават политики спрямо потребностите на гражданите, посредством доклад с препоръки, който ще бъде изготвен в резултат на изследванията. Ползватели и целеви групи на проекта са широката общественост и политици.


Резултати:

Проектът си постави за цел да създаде подход при формулирането на политики за противодействие на Пандемията, който се основава на научни изследвания. В тази връзка бяха проведени две изследвания – количествено (онлайн анкетно проучване) и качествено (по метод на фокус-групите, в т.ч. с представили на лица в риск от тежко протичане на болестта COVID-19 и социално-уязвими групи) изследвания, за установяване на опита на гражданите, рисковете, съпътстващи живота в условията на пандемия, потребностите и нуждите, както и оценка на мерките и политиките и др. за неутрализиране на негативните ефекти от пандемията. Изготвените анализи от проведените проучвания бяха изпратени на вниманието на институции, отговорни за реализиране на политики за противодействие на пандемията (министерства, областни администрации, общини), а също така и на представители на широката общественост и граждански организации.

Устойчивостта на резултатите по проекта произтича от създадената възможност гражданите, институциите, неправителствения сектор и други заинтересовани страни да формулират по-ефективни и ефикасни политики за борба с пандемията, посредством диалог и установяване на нуждите на гражданите от една страна (в т.ч. и тези в най-непривилегировано положение) и възможностите на институциите от друга. Друг аспект на устойчивостта на проекта e създаденото познание за специфични проблеми на гражданите в условията на пандемия, което може да се използва за формулиране на политики на местно, регионално и национално ниво за смекчаване на негативните ефекти от пандемията. Трети аспект на устойчивостта на проекта се състои в изграждането и развитието на демократична култура и насърчаване на представителството в демократичния процес. Не на последно място, основен аспект на устойчивостта на резултатите от проекта е и това, че те представляват солидна информационна и аналитична основа за следващи разработки и изследвания, както по темата за COVID-19, така и по сходни такива.

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: