Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 3, 4 и 6)
Втора сесия на Схемата за малки инициативи (септември 2019 - март 2020)
Тематичен приоритет № 3: Овластяване на уязвими групи

Вх. №: ACF/534

Oрганизация: Фондация ВИЗИОНЕР Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1324
ж.к. "Люлин", бл. 812, вх. Е, ап. 122

Име на проект: Музиката в мен - подкрепа за таланти и включването им в креативната индустрия
Продължителност в месеци: 9
Регион за планиране: Югозападен
Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 9907.00 (EUR)

Описание:

Проектът носи идеята, заложена в стратегията за развитие на креативните индустрии в България, доколкото цели да развие творческия потенциал и да насърчи музикалното предприемачество, за да се подкрепи икономическото включване на музикални таланти от уязвимите групи, вкл. хора със зрителни увреждания. Той е в отговор на нуждата от комплексни знания и умения у артистите, необходими както за реализиране на цялостен качествен продукт, така и за процеса на самопромотиране и самонаемане. В него се предлагат различен вид подкрепи, за да могат талантите да станат по-уверени, да разгърнат потенциала си в творческата индустрия. В България около 50% от хората с нарушено зрение избират да се развиват в сферата на музиката и създаването на аудио продукти, но възможностите им за пълноценно участие като независими артисти са силно ограничени. Основно липсата на финансов ресурс и адаптирана методика възпрепятства достъпа до обучителни възможности. Проектът предлага апробирана комплексна практически насочена методика, съобразена със специфичните нужди на творци в сферата на музиката и реализирана от опитни практици-професионалисти с увредено зрение. В резултат, проектът ще подпомогне кариерното развитие на 50 таланти от уязвими групи, като развие техните знания и умения, предостави менторство и консултиране, създаде среда за тяхното промотиране сред фактори от музикалната индустрия, предложи добра практика и ресурси на обучители и преподаватели за подкрепа на таланти.


Резултати:

Проектът имаше за цел да подпомогне икономическото включване на млади музикални таланти от уязвими групи, включително и хора със зрителни увреждания, чрез разгръщане на творческия им потенциал и развиване на комплексни знания и умения, нужни в креативната индустрия, както и насърчаване на музикалното предприемачество като кариерна ориентация. За постигането на тази цел бяха реализирани:
- Практическо обучение за създаване на музикално произведение в шест модула;
- Творчески работилници за писане на песен, включително мелодия и лирика;
- Шест уебинара за развиване на знания и умения за успешна работа в екип, изграждане на имидж, самопромотиране и защита на авторските права;
- Програма за консултиране и оказване на менторска подкрепа на младите таланти при изработването на техните авторски музикални произведения;
- Концерт за представяне на резултатите от проекта – авторски музикални продукти, създадени от участниците в рамките на проекта.

В дейностите по проекта се включиха 58 преки ползватели, в това число младежи и хора със зрителни увреждания, които подобриха ключови умения и знания за създаване и промотиране на музикален продукт. По време на проекта бяха изработени:
- Уеб страница на проекта към основния уебсайт на фондацията http://www.vizioner.eu/music-in-me/
- 13 оригинални музикални произведения,
- Практически насочена методика;
- 15 видеоклипа, обобщаващи и допълващи обученията, уебинарите и творческите работилници:
https://www.youtube.com/channel/UC3Qkb0nimSIIj9oS4-oTylw
- 13 видео визитни картички на участниците в концерта;
- Видеозапис на финалното събитие-концерт –
https://www.youtube.com/watch?v=_5DBhh7MFR4&t=137s

Устойчивост:
Създадените по време на проекта видеа и методика могат да бъдат използвани от широк кръг лица, работещи или обучаващи се в сферата на музикалното изкуство. А изработените качествени музикални продукти пък обогатяват портфолията на 13 таланти, които свободно могат да използват видеозаписите на своите изпълнения, за да се презентират пред различни публики. Тези таланти вече имат солидна основа от знания и умения и са силно мотивирани да продължат своето кариерно развитие в музикалната индустрия. Те разполагат и с контакти на професионалисти – музиканти и продуценти, с които да работят по своите бъдещи творчески проекти.

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: