Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Втора сесия на Схемата за малки инициативи (септември 2019 - март 2020)
Тематичен приоритет № 1: Подобряване на демократичната култура и гражданска осведоменост

Вх. №: ACF/555

Oрганизация: Спаси България Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1505
ж.к. Младост, пощенски код 1715, пощенска кутия 11

Име на проект: Граждански бюджет за София
Продължителност в месеци: 8
Регион за планиране: Югозападен
Област: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 9954.24 (EUR)

Описание:

През последните 25 години, разпространението на граждански бюджети по света е безпрецедентно. Изследване на Европейския парламент (ЕП) показва, че между 2005 и 2012 г. примерите за граждански бюджети само в Европа са скочили от 55 до над 1300, включвайки над 8 млн. европейски граждани. Европейският парламент признава гражданските бюджети като ефективен инструмент за укрепване на гражданската култура и капацитет за колективно вземане на решения, както и за противодействие на намаляващото доверие към политическите институции. В България понятието "граждански бюджет" е слабо разбрано. Третият национален план за действие на България за периода 2016-2018 г. е целял по-активно участие на гражданите в управлението на общинските бюджети чрез „граждански бюджет", но тази цел нито е реализирана, нито тълкува понятието “граждански бюджет” по начина наложен по света. Реализирането на този проект цели запознаването на гражданите и администрацията с понятието "граждански бюджет", както и въвеждането на този механизъм в София. Подходът ни, който включва колективното създаване на нормативната рамка заедно с гражданите, легитимира целия процес, деполитизира го и създава прецедент за начина, по който се създават местни политики, а именно с активното участие на гражданите. По този начин бенефициенти на проекта стават не просто гражданите на София, но и на всички български градове, които ще могат да използват този пример за гражданско участие в бъдеще.


Резултати:

Проектът имаше за цел да повиши демократичната култура на гражданите, като ги запознае с механизма граждански бюджет, както и като проведе проучвания за сондиране на предпочитанията на гражданите относно това как биха искали да се осъществи такава политика в столицата. Считаме целите си за постигнати, тъй като:
- успяхме да достигнем до хиляди граждани и да увеличим разпознаваемостта на понятието „граждански бюджет“ от 10% на 17% в рамките на кампанията (резултати от представително количествено социологически изследване в началото и края на кампанията).
- чрез фокус групи, социологическо проучване и онлайн разговор научихме предпочитанията на над 1500 граждани, относно това как да се състои граждански бюджет в София и предадохме обобщените резултати и препоръки на Столичния общински съвет.
- гражданите изразиха желание за участие във формирането на политики, като въпреки ниското доверие към местната власт, са готови да участват чрез нови инструменти в управлението на града.
- гражданите участваха конструктивно в едномесечното онлайн обсъждане.
- Посредством фокус групи, мейлинг листи и индивидуални срещи с представители на местната власт, повишихме осведомеността и интереса към инструмента „граждански бюджет“ сред тази целева група.
- В резултат на нашата кампания, Столична община стартира програмата София избира - де факто граждански бюджет на стойност 1.5 млн. лв.

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: