Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Втора сесия на Схемата за малки инициативи (септември 2019 - март 2020)
Тематичен приоритет № 1: Подобряване на демократичната култура и гражданска осведоменост

Вх. №: ACF/503

Oрганизация: Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1000
пл. "Славейков" 11, ет. 4

Партньори:
Фондация "За ново партньорство в журналистиката", България

Име на проект: Колко обществени са обществените медии? (Дезинформация в БНТ и БНР: източници, говорители, разпространение)
Продължителност в месеци: 5
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 9939.10 (EUR)

Описание:

Очакваните резултати от проекта ще са принос към обществената дискусия около стратегията за развитието и финансирането на обществените медии БНТ и БНР. Според нас финансирането на БНТ и БНР трябва да бъде обвързано с изпълнението на обществената им функция и по-специално, предоставяне на качествено съдържание според най-високите професионални и етични стандарти на журналистиката. Проектът си поставя за цел да анализира информационно съдържание, предоставяно от БНТ1 и програма „Хоризонт“, за да установи, анализира и картографира евентуални случаи на разпространение на дезинформация. Акцентът е не толкова върху броенето на "фалшиви новини", колкото върху проследяването и разобличаването на "фалшиви" разкази, умишлено заблуждаващи, насаждащи страх и озлобление спрямо различни групи в обществото: малцинства, мигранти, представители на гражданското общество ("соросоиди", "джендъри") или срещу ЕС. Ще бъдат проследени и анализирани 10 информационни и публицистични предавания. В случаите на установени дезинформационни наративи ще бъдат анализирани произходът и/или вторичното разпространение на тези съдържания в онлайн пространството. Чрез мрежови анализ ще бъдат показани източниците, говорителите и каналите на разпространение на дезинформацията. Със заключителния доклад ще бъдат запознати ръководствата на БНТ и БНР, СЕМ, комисията за култура и медии в НС и представители на други публични институции, но също така медиите и неправителствения сектор, както и широката общественост.


Резултати:

Проведено е мащабно изследване на БНТ1 и Хоризонт, което констатира, че те изпълняват обществената си функция, макар и да са налице някои съществени пропуски. Дисбаланси са открити в представянето на активното гражданство (НПО сектор и граждански протести), на извънпарламентарната опозиция, както и на темите „образование“ и „социална политика“. Засечени са случаи на фалшиви разкази и е проследено разпространението им онлайн. Отправени са препоръки.
Методи на изследването: количествен и качествен контент-анализ, семантичен анализ и честотен анализ. Методи на дисеминация: онлайн публикация, фейсбук, пресконференция и медийни участия на членове на екипа.
Целеви групи са журналистите и политическите институции, както и широката общественост. Специално поканени са се запознаят с изследването са над сто медии и журналисти, както и десетки институции – НС, СЕМ, посолствата на ЕС в България и мн. други. Чрез вторични публикации и медийни участия е достигната и широката общественост.

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: