Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 3, 4 и 6)
Първа сесия на Схемата за малки инициативи (март 2019 - септември 2019)
Тематичен приоритет № 3: Овластяване на уязвими групи

Вх. №: ACF/449

Oрганизация: Сдружение "Доза обич" Област: Бургас
Община: Бургас
Населено място: гр. Бургас
Пощенски код: 8000
ул. Цар Асен № 81, ет.2

Име на проект: "Отново на работа"
Продължителност в месеци: 12
Регион за планиране: Югоизточен
Област: Бургас
Община: Бургас
Населено място: гр. Бургас

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 8870.62 (EUR)

Описание:

"Отново на работа" е създаден за да отговори на нуждите на зависимите, лекуващи се в поддържащи програми да повишат ресурсите си в намиране и стартиране на работа. Употребяващите са често пренебрегвана от институциите група и въпреки стъпките си за лечение не успяват да се ресоциализират адекватно в социалния и икономически живот. Те са млади възрастни /28-55г/, които не са ангажирани в социално приета дейност и трудно се реализират. С Проект "Отново на работа" ще се даде възможност на 80 зависими, лекуващи се в поддържаща програма да положат усилия и да добият самочувствие, знание и умения, за да намерят работа. Проектът ще предложи: 1. Проучване сред 80 употребяващи, работодатели и бюро по труда за трудови навици, заетост и нагласи за работа на зависими. В резултат от проучването данните ще подпомогнат реализацията на групата. 2. Овластяване на зависими клиенти за участие в пазара на труда. Ще бъдат предоставени дискусии, обучения и флаери на теми касаещи трудовата заетост, с които ще повишим ресурса им за намиране на нова работа. 3. Работни срещи в подкрепа намирането на работа на зависими. Зависимите ще бъдат включени в даването на предложения и ще имат възможност да общуват с работодатели и институции, за да са овластени в участието си социалния и икономически живот. Проект "Отново на работа" инвестира в уменията и ресурсите на млади хора, в активна трудоспособна възраст да се включат активно в социалния и икономически живот и да са част от обществото.


Резултати:

Проектът бе изготвен и изпълнен в контекста на понижаване на вредите от употреба на наркотици и целеше да отговори на нуждите на зависимите, лекуващи се в поддържащи програми, за социално и икономическо включване, в намиране и стартиране на заетост. Употребяващите наркотици са често пренебрегвана от институциите група и въпреки стъпките си за лечение не успяват да се ресоциализират адекватно в социалния и икономически живот. Те са млади и възрастни /28-55г/, които в по-големия си процент не са ангажирани в социално приета дейност и трудно се реализират.
С изпълнението на проекта бе дадена възможност на 80 зависими, лекуващи се в поддържаща програма, да положат усилия и да добият самочувствие, знание и умения с цел намиране на работа.
Проектът предложи: 1. Проучване сред 80 употребяващи, 10 работодатели и 2 представители на бюро по труда, 4 представители на метадонови програми за трудови навици, заетост и нагласи за работа на зависими. В резултат от проучването данните са обобщени в доклад и подпомагат реализацията на групата. 2. Овластяване на зависими клиенти за участие в пазара на труда. Проведени бяха дискусии и обучения и разпространени флаери за над 50 употребяващи на теми, касаещи трудовата заетост, с които се повишава ресурсът им за намиране на нова работа. 3. Работни срещи в подкрепа намирането на работа на зависими. Зависимите са включени в изготвянето на предложения и имат възможност да общуват с работодатели и институции, и да участват в социалния и икономически живот.
Проектът се реализира на територията на Град Бургас.
Чрез проведените дискусии и консултации относно предизвикателствата пред намиране и стартиране на работа за зависими се обединихме около няколко основни извода за устойчивост на резултатите от проекта и бъдещи необходими инициативи:

За адекватното икономическо и социално включване са необходими:
• Структурни мерки - обвързване на заетостта на зависимите с облекчения за работодателите;
• Улеснен достъп на зависимите до здравни и социални услуги за подкрепа;
• Сътрудничество и работа в мрежа между всички участници, ангажирани със социалното и икономическото включване на зависимите;
• Адекватна финансова и логистична подкрепа на местните и държавните власти.
Устойчиво работещите програми по овластяване на зависими и намаляване на вредите в страната и в световен мащаб повишават тяхното социално и икономическо включване.
За добрата практика може да получите повече информация на: https://www.facebook.com/%D0%9E%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0-111079773843148

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: