Конкурси по Схема за малки инициативи (тематични приоритети 1, 2 и 5)
Първа сесия на Схемата за малки инициативи (март 2019 - септември 2019)
Тематичен приоритет № 1: Подобряване на демократичната култура и гражданска осведоменост

Вх. №: ACF/429

Oрганизация: Граждански инициативи- гр. Ловеч Област: Ловеч
Община: Ловеч
Населено място: гр. Ловеч
Пощенски код: 5500
ул. Стефан Караджа 16

Партньори:
Професионална гимназия по икономика туризъм и услуги- гр. Ловеч, България
ОУ "Св. Св. "Кирил и Методий"- с. Александрово, България
ОУ "Панайот Пипков", България

Име на проект: От идеи и действия до гражданска осъзнатост в училище
Продължителност в месеци: 8
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Схема за финансиране на малки инициативи

Сума по договор: 9999.00 (EUR)

Описание:

Ниските нива на гражданско участие в България се дължат както на структурни фактори, така и на предавани между поколенията културни модели. Целта на проекта е да създаде инструмент за гражданско образование и медийната грамотност сред ученици от 5 до 12 клас. Ще бъде разработена методология обхващаща: 1) търсене на обективна информация при формиране на мнения и позиции, рационална аргументация, критичност към източниците на информация; 2) култура на общуване с взаимно изслушване и отвореност към чуждото мнение, идентифициране на колективни интереси, постигане на компромисни решения; 3) демократични ценности, включително толерантност, плурализъм, както и чувство за овластеност и отговорност за социално-политическите процеси в страната; 4) методи за взаимодействие между обучители-училища и ученици, въвличане и разпределение на отговорностите. В процеса на разработване, инструментът ще бъде приложен в партньорските училища, ще се тества и актуализира. Обучителите ще въвличат учениците в малки, инициирани с тяхно участие проекти, по конкретни теми. Проектът ще създаде възможности учениците да бъдат проактивни, критични, с познания и позиция по актуални обществено значими теми, които стимулират гражданската им осъзнатост. Резултатите ще бъдат синтезирани в доклад, който ще бъде публично достъпен и изпратен на РУО и МОН, за да се подкрепи процесът по интегриране на гражданското образование в процесът на обучение и израстване на младите хора. Ще бъдат обучени учители от три училища.


Резултати:

Проектът имаше за цел да повиши нивото на гражданско участие на ученици от 5 до 12 клас, чрез разработване и интегриране на инструмент за гражданско образование и медийната грамотност в училище. Чрез включването на учениците в обучения за повишаване на гражданското образование и медийна грамотност си поставихме следните цели:
 да повишим уменията на учениците да търсят обективна информация при формиране на мнения и да повишат критичността си към източниците на информация;
 да повишат културата си на общуване, с взаимно изслушване и отвореност към чуждото мнение;
 да припознаят демократичните ценности, включително толерантност, плурализъм, както и чувство за овластеност и отговорност за социално-политическите процеси в страната.
 да предложим нови методи за взаимодействие между обучители- училища и ученици.
След приключване на обученията проектът предвиждаше учениците да бъдат въвлечени в малки, инициирани с тяхно участие проекти, по конкретни теми, чрез което да се създадем реална възможност учениците да бъдат проактивни, критични, с познания и позиция по актуални обществено значими теми, които стимулират гражданската им осъзнатост.
Устойчивост:
В рамките на проекта изработихме специфичен инструмент- Методология за творческо, практическо гражданско образование на деца, завършили начално образование. Проведохме десет тематични обучения сред 120 ученици от предимно ромски произход, като вместо в три училища, достигнахме до четири. След проведените обучения постигнахме повишена гражданска активност и инициатива сред учениците и те реализираха четири малки ученически проекта, вместо планираните три.
През последните 5 години сдружението е работило с ученици от 5 ловешки училища, като разработените електронни информационни материали по проекта ни позволяват да презентираме методологията за гражданско образование пред всички институции и организации и да разширим обхвата на дейността. Включването на четвърто училище, като асоцииран партньор, е по същество реализиране на мултиплициращия ефект на проекта. Наличният разработен инструмент за гражданско образование и медийна грамотност ще продължи да бъде използван в дейността на сдружението, при работата с младите хора от град Ловеч и в други училища- партньори. Осигуреният достъп до разработеният инструмент Методология за творческо, практическо гражданско образование на деца, завършили начално образование, публикуван на интернет страницата на сдружението https: www.sgilovech.com, раздел ресурси/презентации, дава възможност на широк кръг от заинтересовани страни да прилагат методологията и да я интегрират сред младите хора, до които достигат, което ще подпомогне мултиплицирането на резултатите сред общността като цяло.

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: