Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 3, 4 и 6)
Първи конкурс за стратегически проекти (октомври 2018 - януари 2019)
Тематичен приоритет № 3: Овластяване на уязвими групи

Вх. №: ACF/294

Oрганизация: Фондация Сингъл Степ Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1000
ул. Христо Белчев 3

Име на проект: Овластяване на млади ЛГБТИ хора чрез достъп до услуги, мотивация и фокусирана промяна на политики
Продължителност в месеци: 36
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 44450.00 (EUR)

Описание:

България е сред страните в Европа с най-ниско приемане – и в семейството, и в публичната среда – на ЛГБТИ хора. В този контекст ЛГБТИ общността и най-вече младите ѝ членове, достигат до сериозни психологически, здравни и социални проблеми, като депресивни състояния, бездомност, рискови поведения, трудна адаптация. Преди създаването на Сингъл Степ, не съществуваха никакви общодостъпни ресурси за подкрепа на млади ЛГБТИ хора. Затова фокусът на фондацията е да: подпомогне, мотивира и овласти ЛГБТИ младежи, с подход „отдолу-нагоре“. Целта на проекта ни е да развие подкрепа под формата на онлайн и офлайн платформи за изразяване и информираност на широката общественост по ЛГБТИ темата, с цел системна промяна. Планираме да работим с млади ЛГБТИ хора, психолози, социални и здравни работници и представители на институции, с които да изградим партньорства за промяна на политики, касаещи конкретно ЛГБТИ хората. Вярваме, че за да бъде една общност здрава и жизнена, индивидуалните ѝ членове трябва да се чувстват мотивирани, активирани и овластени чрез холистичен подход от информация, подкрепа, възможност за изразяване и подобряване на приемането им в средата, в която живеят.


Резултати:

Основната цел на проекта бе да мотивира и овласти ЛГБТИ младежи чрез развиването на многостранна подкрепа под формата на достъпни безплатни услуги, онлайн и офлайн платформи за творческо изразяване, както и професионална подготовка и обучение на подкрепящи специалисти, които работят с целевата група. Стремежът на проекта бе да въведе и развие иновативни методи, за да подобри информираността на обществото по ЛГБТИ темата с цел системна промяна. Дейностите по проекта попадат в три основни категории: безплатни професионални обучения на социални работници в страната; онлайн и офлайн платформи и пространства за млади ЛГБТИ артисти; доклад с резултати от национално проучване и застъпнически дейности.

Въпреки непредвидените обстоятелства около пандемията от Ковид-19, които наложиха отлагането на някои от планираните събития, всички заложени дейности бяха осъществени. В резултат на усилията на екипа на фондация Сингъл Степ бяха проведени обучения в 8 града в България, посетени от над 120 подкрепящи специалисти. Осъществиха се две артистични работилници за над 20 прохождащи млади артисти в различни направления на изкуството, които се срещнаха с множество български и чуждестранни ментори. Отделно, творчеството на 36 млади артисти беше представено в рубриката GenerationArt. Бяха проведени и 9 културни събития, представящи работата на млади артисти – самостоятелни и групови изложби, специални прожекции и интерактивни културни дейности. Като част от застъпничеството ни в партньорство с ресурсен център Билитис беше представен докладът „Нагласи към ЛГБТИ учениците в българските училища“, базиран на първото по рода си национално проучване, което подчерта необходимостта от систематична промяна за подобряване на климата в българските училища.

Устойчивост:
Благодарение на усилията на екипа, както и чрез успешните партньорства с професионалисти в областта на психологическата подкрепа на национално ниво, може да се заключи, че плануваните дейности доведоха до подобряване на общата информираност на подкрепящите специалисти за ЛГБТИ темата. Работата с млади артисти подчерта интереса на публиката към изкуството на ЛГБТИ тематика и постави основите на дългосрочни културни партньорства, които ще продължат да се развиват и извън рамките на проекта. В допълнение, представянето на млади артисти в рубриката GenerationArt продължава активно и след официалното приключване на проекта поради големия интерес от страна на млади артисти от цялата страна.

Подстраница с представяне на проекта: Овластяване на млади ЛГБТИ хора
Подстраница на GenerationArt: GenerationArt

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: