Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 3, 4 и 6)
Първи конкурс за стратегически проекти (октомври 2018 - януари 2019)
Тематичен приоритет № 3: Овластяване на уязвими групи

Вх. №: ACF/151

Oрганизация: Фондация "Светът на Мария" Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1680
бул. България № 88, офис 8

Партньори:
Български център за нестопанско право, България

Име на проект: МОГА ДА РАБОТЯ! Подкрепа за трудова реализация за хората с интелектуални затруднения
Продължителност в месеци: 24
Регион за планиране: Югозападен
Област: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 66953.88 (EUR)

Описание:

Темата за хората с увреждания и тяхното включване и заетост на пазара на труда не е нова и не нечувствителна за българското общество. 2018 г. беше изпъстрена с протести, с инициативи, с предложения как да се подобри положението на тази група от обществото. Бяха приети нови регулации – закон за хората с увреждания, закон за личната помощ, закон за социалните услуги. Те обаче са само рамка, но не предлагат конкретни модели как ще бъдат постигнати техните цели. Затова проектът „МОГА ДА РАБОТЯ“ ще предложи модел на иновативна социална форма на подкрепа, за да може една от най-уязвимите групи – хората с интелектуални затруднения - да получи ефективна подкрепа за включване в пазара на труда, по начин, по който отговаря на техните потребности и възможности. Моделът ще води до предоставяне на индивидуализирана подкрепа, спрямо нуждите на отделния човек. Изграждането на модела ще бъде след анализ на потребностите и в широко обсъждане със заинтересованите страни. Ще бъдат взети предвид добрите практики, но и трудностите към момента – както за човека, така и за работодателя и за подкрепящите организации. Освен създаването на прототип на модела, се предвижда неговото внедряване и конкретно прилагане в подкрепа на поне 30 човека с интелектуални затруднения; ще бъдат обучени и други доставчици на социални услуги (поне 16 организации), които да го приложат към своите целеви групи и ползватели, ще бъде изготвен документален филм, който ще позволи по-широко и въздействащо популяризиране на модела и резултатите, до които води за живота на хората с интелектуални затруднения. Важен акцент е застъпничеството за постигане на устойчивост на модела съобразно новата правна рамка, като така решението ще бъде предварително анализирано и създадено спрямо реални нужди, тествано и обсъдено с голям кръг заинтересовани страни. Предвидено е активното включване на хората с интелектуални затруднения във всеки един от етапите на проекта.


Резултати:

Проектът „МОГА ДА РАБОТЯ“, реализиран в партньорство с „Български център за нестопанско право“ имаше за цел да изготви модел на иновативна социална форма на подкрепа, за да може една от най-уязвимите групи – хората с интелектуални затруднения (ХИЗ) - да получи ефективна подкрепа за включване в пазара на труда, по начин, който отговаря на техните потребности и възможности. Моделът бе разработен след проучване на потребностите и анализ на нормативната база, неговото приложение беше пилотирано и подкрепа получиха 31 младежа с интелектуални затруднения. В процеса на тестване ясно се очертаха формите и дейностите на подкрепа, необходимият подход, специалисти, елементи на качество. Всички те бяха систематизирани и обобщени от една страна при описанието на самата социална услуга с оглед постигане на устойчивост на подкрепата за тези младежи, а от друга като предложения за нормативното регламентиране на социалната услуга. Опитът от прилагането на Модела беше представен в дните на отворените врати, обученията, чрез нарочно изградената мрежа за неговото популяризиране, както и пред участниците в семинарите и зрителите на документалния филм. Популяризирането на Модела и най-вече на ползата от него за подобряване на качеството на живот и овластяването на хората с интелектуални затруднения допринесе и изготвеният документален филм „Мога да работя“. През целия период на реализация на проекта бе застъпено активното участие на самите хора с интелектуални затруднения, като те участваха във всеки от етапите на реализация като експерти от опит.

Непредвидените извънредни обстоятелства с COVID-19 кризата наложиха удължаване срока на проекта, за да могат да бъдат реализирани заложените мерки и адаптиран подходът за изпълнение на част от дейностите – организацията на подкрепата за трудови умения за хората с интелектуални затруднения, провеждането на дните на отворените врати, семинарите и начина на заснемане на документалния филм.

Устойчивост: Разработеният модел в рамките на проекта позволи да бъдат отправени редица предложения за нормативни промени и да бъдат изготвени стандартите за качество на новата социална услуга „Подкрепа за придобиване на трудови умения“. Структурирането на програмите позволи да продължи предоставянето на качествена подкрепа за обхванатите хора, изготвените анализи и Модел са на разположение на широк кръг заинтересовани страни, изградената мрежа от организации продължава да служи за обмен на информация, а документалният филм „Мога да работя“ продължава да бъде гледан в You Tube и фейсбук профила на фондацията.
….
Интернет страница на Фондацията: https://www.mariasworld.org/bg/
Фейсбук страницата на Фондацията: https://www.facebook.com/MariasWorldFoundation/
Линк към документалния филм по проекта в YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=pyeFNjdlX1k

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: