Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 3, 4 и 6)
Първи конкурс за стратегически проекти (октомври 2018 - януари 2019)
Тематичен приоритет № 3: Овластяване на уязвими групи

Вх. №: ACF/175

Oрганизация: Фондация "Ресурсен център Билитис" Област: София- град
Община: Столична
Населено място: гр. София
Пощенски код: 1799
ЖК Младост 2, бл. 243, вх. А, ап.17

Партньори:
Фондация "ГЛАС-България", България
Сдружение "Младежка ЛГБТ организация Действие", България

Име на проект: Рейнбоу Хъб
Продължителност в месеци: 30
Регион за планиране: Югозападен
Област: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 110146.50 (EUR)

Описание:

Създаването на "безопасно място", в което ЛГБТИ хората да не крият своята сексуална ориентация и полова идентичност е от първостепенно значение за овластяването на тези уязвими групи. Откриването на първия общностен център Рейнбоу хъб през април 2018 г. допринесе в голяма степен за постигането на тази цел и за поставянето на начало на самоорганизиране на различни ЛГБТИ общности през стартирането на няколко групи за взаимопомощ. За да се стимулират представителите на тези групи да предприемат активни застъпнически инициативи обаче са необходими ясна стратегия и редица целенасочени действия. Проектът има за цел да обучи в застъпничество и предостави възможност за реализиране на застъпнически кампании на 150 представители на ЛГБТИ общностите. Участниците в 7 групи за взаимопомощ ще имат достъп до обучения за застъпничество и стратегическа комуникация, провеждани от експерти с международен опит. След края на обученията участниците ще приложат придобитите уменията за застъпничество в реални застъпнически действия, планирани от всяка от групите на база идентифицираните нужди на групата и възможности за постигане на най-голям ефект. Очаквани резултати от проекта: Извършена оценка на нуждите на ЛГБТИ младежи, професионалисти и семейства; транс и интерсекс хора; лесбийки и куиър жени; носители на ХИВ; родители на ЛГБТИ младежи в България; 150 ЛГБТИ човека са повишили уменията си по застъпничество (подобрено разбиране на процесите за планиране и реализиране на застъпнически действия, развити умения за стратегическа комуникация, организиране на кампании, лидерство); Успешно реализирани 7 застъпнически инициативи; Успешни комуникационни дейности (аудитория от над 12 000 души от общността, ЛГБТИ движението се е позиционирало като устойчиво; повишена осведоменост на представители на публични институции и широката общественост относно нуждите и проблемите на ЛГБТИ хората). Целеви групи са ЛГБТИ хора и техните семейства и съюзници, граждански организации, публични институции, широката общественост, бизнеса, медии.


Резултати:

Основната цел на проекта беше увеличаване на капацитета и мобилизиране на ЛГБТИ общността за застъпнически действия. Подходът включваше поредица от дейности на седем от групите за взаимопомощ в общностния център Рейнбоу хъб, сред които реализиране на редовни фасилитирани срещи, обучение на участниците на групите по шест теми, свързани с комуникации и застъпничество, идентифициране на текущи нужди и изработване на работни планове, и в резултат на натрупаната експертиза, участниците във всяка от седемте групи реализираха оригинални застъпнически инициативи. В рамките на проекта бяха обхванати група на ЛГБТИ младежи BraveLab, QueerFemme група на лесбийки, бисексуални, транс и куиър жени, група на транс и интерсекс хора T.I.A, група на ЛГБТИ професионалисти Work It OUT Club, група Семейство и приятели на ЛГБТИ хора, група на ЛГБТИ хора, живеещи с ХИВ, група на ЛГБТИ семейства, и тематичните групи “Правата в действие” и „Превенция на прегарянето за ЛГБТИ активисти“.

Непредвидените извънредни обстоятелства с COVID-19 кризата наложиха реорганизиране и адаптиране на първоначално планираните дейности по начин, отговарящ на новите контекст и нужди на хората от ЛГБТИ общността. В самото начало на кризата през 2020 г., екипът успя да премине изцяло в онлайн работа и да привлече нови участници от други градове на страната и чужбина. Влошената политическа обстановка от пролетта на 2021 г, когато ЛГБТИ общността и в частност трите партниращи организации бяха подложени на системен тормоз от страна на организирани групи провокатори, достигнал връхната си точка при физическото нападение и опустошаване на Рейнбоу хъб през октомври 2021 г., също наложиха промяна в подхода на организиране на част от дейностите и се отразиха негативно на общото емоционално и психическо състояние както на партньорите по проекта, така и на ЛГБТИ общността като цяло.

Устойчивост:
Благодарение на усилията в рамките на проекта бяха обучени в застъпничество над 200 представители на ЛГБТИ общността, които с подкрепата на опитни активисти и експерти реализираха свои собствени застъпнически инициативи по седем различни ключови за ЛГБТИ общността теми. Овластените ЛГБТИ представители имат повишено разбиране за нуждата от реализиране на застъпнически действия, както и натрупан практически опит за техните подготовка и реализация, което представлява потенциал за развитие на застъпничеството като важен аспект на гражданското общество, както и евентуална промяна на законодателството, касаещо правата на човека и равнопоставеността в България. В резултат на многопластовата комуникационна кампания, чиито продукти бяха широко разпространени в онлайн пространството, имаме основание да приемем, че застъпническите инициативи достигнаха до значителен брой заинтересовани лица и представители на различни обществени групи, което гарантира по-доброто разбиране на темата за правата на ЛГБТИ хората у нас.

Страница на проекта: https://rainbowhub.bg/
Подстраница с представяне на застъпническите кампании: https://rainbowhub.bg/застъпнически-кампании/

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: