Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 3, 4 и 6)
Първи конкурс за стратегически проекти (октомври 2018 - януари 2019)
Тематичен приоритет № 3: Овластяване на уязвими групи

Вх. №: ACF/71

Oрганизация: Спина бифида и хидроцефалия-България Област: Варна
Община: Варна
Населено място: гр. Варна
Пощенски код: 9000
ул. Мир 110

Партньори:
Ryggmargsbrokk og Hydrocephalusforeningen, Норвегия

Име на проект: Младите застъпват
Продължителност в месеци: 19
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 44215.00 (EUR)

Описание:

За децата със спина бифида и/или хидроцефалия (СБХ) подрастването е изпитание, което ще определи живота им в бъдеще. Заради затруднената мобилност и различен външен вид те често остават неразбрани, изключени, хипер-обгрижени, с предрешен път пред себе си. Зависимостта, пасивността и изолацията под формата на грижа от родители и институции, са неволно насърчавани. Липсва подкрепа за семействата и мерки, които да подготвят децата с това рядко заболяване за бъдещето им на активни възрастни. Проектът „Младите застъпват“ овластява подрастващите със СБХ чрез обучения за децата и семействата им и насърчава гражданската активност чрез младежки застъпнически действия, подкрепяни от ментори и партньора - Норвежката организация за СБХ. 15 деца в училищна възраст със СБХ от страната и семействата им ще преминат 5дневно обучение. Те ще овладеят понятия свързани с гражданските права и правата на хората с увреждания; ще се запознаят с примери за самозастъпничество от България и Норвегия; ще овладеят умения за застъпничество и подкрепа на младежки инициативи. Децата ще упражнят и на практика инструментите за гражданска активност. В продължение на 14 месеца те ще участват в застъпнически инициативи разделени в три екипа. Ще получават менторска подкрепа чрез планираните общо 21 екипни срещи и 504 лични консултации, 12 супервизии от партньора и минимален бюджет. Проектът предвижда он-лайн споделяне на резултатите в 60 влога и 3 клипа. Предвиденото обучение за безопасен интернет и насоките на менторите ще повишат интернет културата на децата и ще помогнат за лесната и безопасна работа он-лайн. Накрая, чрез специално събитие ще разпространим резултатите сред заинтересовани страни, вкл. поне 10 граждански организации, подкрепящи деца със специални нужди. Проектът е пример в самозатъпничество сред младежи и ще е полезен в работата на граждански организации – явяващи се посредници в проекта. Крайни ползватели са общо 48 деца със СБХ и членове на семействата им.


Резултати:

Целта на „Младите застъпват“ бе да насърчи гражданското участие и развие застъпнически умения сред децата със спина бифида и хидроцефалия в България. Норвежката асоциация за спина бифида и хидроцефалия бе партньор, подкрепяйки проекта с експертизата си и супервизия на дейностите.
Проектът започна с петдневно обучение върху застъпничество и младежката гражданска активност за 45 участника: деца със спина бифида и хидроцефалия, техните родители, братя и сестри. Обучението даде на децата теорeтична основа и добри застъпнически примери, за да ги подготви за последващите проектни дейности.
Реалната застъпническа работа стартира след обучението. В нея взеха участие общо 20 деца. Те работиха 16 месеца по свои застъпнически кампании, разделени на малки групи и подкрепяни от ментори чрез редовни лични консултации и екипни срещи. Трите отбора деца работиха по различни каузи:
- „Липсa на площадки за тийнейджъри“: https://www.youtube.com/watch?v=Y8fWBx86N7c&t=110s
- „Достъп до спорт за хората с увреждания“: https://www.youtube.com/watch?v=e7z4_6BpYns
- „Как да се справяме с кризи“: https://www.youtube.com/watch?v=WDGkn_pwH08
Постиженията от кампаниите са публикувани в YouTube канала на ”Младите застъпват“, с повече от 60 клипа в подкрепа на детското застъпничество.
Проектът завърши с информационно събитие в София. Пред публика от над 70 представители на неправителствени организации, държавни институции, медии и други заинтересовани страни, децата разказаха за застъпническите инициативи, по които работиха по проекта.
Чрез „Младите застъпват“ децата със спина бифида и хидроцефалия, традиционно считани за уязвима група, излязоха от тази роля и се показаха способни да се застъпят за различни граждански каузи. Екипът, изпълнил проекта, вярва, че този модел на подкрепа към децата със специални потребности и семействата им, при който фокусът е върху възможностите и силните им страни, води до реално овластяване. Именно това е най-важният резултат от проекта.

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: