Конкурси за стратегически проекти (тематични приоритети 3, 4 и 6)
Първи конкурс за стратегически проекти (октомври 2018 - януари 2019)
Тематичен приоритет № 3: Овластяване на уязвими групи

Вх. №: ACF/202

Oрганизация: Сдружение SOS Детски селища България

Име на проект: Пътеки към свободата: Овластяване на младежи от алтернативна грижа да заживеят самостоятелно и пълноценно
Продължителност в месеци: 36
Регион за планиране: всички

Вид: Проектно предложение по Конкурс за стратегически проекти

Сума по договор: 196760.00 (EUR)

Описание:

„Пътеки към свободата: Овластяване на младежи от алтернативна грижа да заживеят самостоятелно и пълноценно“ е проект, насочен към младежи, напускащи алтернативна грижа (приемна грижа, ЦНСТ и др.). Целта му е да овласти 210 такива младежи успешно да започнат самостоятелен живот, чрез предоставяне на нова услуга – "Подкрепа за самостоятелен живот". В последните години системата за закрила на детето в България постигна напредък в алтернативната грижа за деца, разделени от родителите си, но далеч от фокуса на държавните политики остават младежите, излизащи от грижа и тяхната съдба в първите години на самостоятелния им живот. Тези младежи, сред които силно преобладават роми (над 60%), са една от най-уязвимите групи в обществото, в неравностойно положение спрямо връстниците си, израснали в биологични семейства. Групата на излезлите от грижа се характеризира с висока безработица, бедност, социална изолация и девиантно поведение. Целта на проекта е да овласти 210 младежи за успешен старт в живота след излизане от грижа. Ще се въведе иновативна услуга „Подкрепа за самостоятелен живот“. В нея излизащи от грижа младежи ще бъдат овластявани чрез индивидуализиран пакет подкрепящи дейности с цел продължаващо образование, устойчива заетост, редовен доход, осигурено жилище, добро здраве, отговорност за своето благополучие и емоционална стабилност по време на този житейски преход. Услугата ще се структурира според конкретните потребности и желания на младежа, оценени от екип от експерти и ще включва консултации със специалисти, стипендии за квалификационни курсове и други мерки. Преките бенефициенти са младежи на възраст 16-29 години, включително минимум 60% роми, които напускат алтернативна грижа. Предвидените проектни дейности са: създаване и предоставяне на нова услуга „Подкрепа за самостоятелен живот“, развиване на мрежа за взаимопомощ и професионална реализация чрез виртуална платформа и застъпническа дейност, целяща приемане на услугата като държавна политика.


Резултати:

Проект „Пътеки към свободата“ имаше за основна цел овласти 210 младежи, напускащи грижа, успешно да започнат самостоятелен живот, чрез предоставяне на нова социална услуга – "Подкрепа за самостоятелен живот". Новата социална услуга подкрепи младежите чрез индивидуален пакет дейности в шест области - продължаващо образование, устойчива заетост, редовен доход, осигурено жилище, добро здраве, отговорност към собственото си благополучие и емоционална стабилност.
Услугата се реализира в 7 административни области с центрове градовете София, Перник, В. Търново, Габрово, Стара Загора, Пловдив и Русе на конкурсен принцип чрез обявяване на Насоки за кандидатстване за младежи, разглеждане на заявления за подкрепа, последващо одобрение от 3-членни комисии на база изготвени индивидуални планове за подкрепа и оценка на нуждите за всеки млад човек, подписване на договор и предоставяне на индивидуален пакет за подкрепа. Според идентифицираните индивидуални нужди, пакетът включва психологическа подкрепа, професионално ориентиране, подкрепа за кандидатстване и задържане на работа, помощ при достъп до административни услуги, консултации с юрист и различни професионални/ образователни курсове.
Подкрепени бяха 218 младежи, напускащи грижа, като най-голям интерес беше демонстриран към ползването на психологическа и психо-терапевтична подкрепа, професионални курсове и здравна грижа.
Друга основна цел на проекта беше да се постигне силна ангажираност от страна на държавата и гражданското общество в подкрепата за самостоятелен живот на младежи, напускащи грижа. Проектът реализира тази цел чрез застъпническа кампания, която включваше:
 Разработване на Стандарт за социална услуга и представянето му на конференция с над 100 участници;
 Проведена работна среща с представители на Общини, Агенция за качеството на социалните услуги, Агенция за социално подпомагане и представители на гражданския сектор и доставчици на услуги.
 Проведени уебинари за обсъждане с други доставчици на социални Услуги какви са актуалните проблеми на младежите, напускащи грижа и как държавата може да осигури подкрепа за техния преход към самостоятелен живот.

Устойчивост:
Социалната услуга „Подкрепа за независим и самостоятелен живот“ ще продължи да бъде предоставяна от Сдружение SOS Детски селища България по разработената методология и в същия географски обхват, реализиран по проекта. Разпространението на услугата сред представителите на общините от Националното сдружение на общините в Република България също ще ни даде възможност да разширим обхвата на услугата в страната с възможност всички младежи и девойки, напускащи грижа, да се възползват от нея.
Предоставянето свободно за ползване на методологията на социалната услуга „Подкрепа за независим и самостоятелен живот“ ще даде възможност на общини и частни доставчици да я ползват и доразвиват в зависимост от местните условия и собствения им капацитет.

Подстраница с представяне на проекта: https://sosbg.org/proekt-pateki-kam-svobodata-ovlastyavane-na-mladezhi-ot-alternativna-grizha-da-zazhiveyat-samostoyatelno-i-palnotsenno/

Уебстраница на проекта: https://www.pathwaystofreedom.info/

Публикация на страницата на Национална мрежа за децата: https://nmd.bg/sos-detski-selishta-tarsi-mladezhi-imashti-nuzhda-ot-podkrepa/?utm_source=newsletter_202206bg&utm_medium=email&utm_campaign=NewsletterBG&fbclid=IwAR0hkYnjYwYtjg2D_jMbiQZfeMfGUtoVxz6d3Cvf0rfsoiChpZvVlSYsy9c

Последвайте ни:
Фондът се управлява от: